NATO ja EL plaanivad Vene ohu tõttu uut partnerluse taset (1)

Copy
Euroopa Liidu ja NATO lipp.
Euroopa Liidu ja NATO lipp. Foto: TOMS KALNINS / EPA / SCANPIX

NATO ja Euroopa Liit soovivad tihendada koostööd, kuna Venemaa sissetung Ukrainasse keeras Euroopa julgeolekukorra pea peale, märgitakse organisatsioonide ühisdeklaratsioonis.

EL ja NATO on plaaninud aastaid koordineerimist parandada, kuigi teatud ringkondades kardetakse, et sammud ELi kaitserolli tugevdamiseks võivad USA-juhitavat allianssi õõnestada.

Venemaa kallaletung Ukrainale on hoogustanud üleskutseid kasutada Euroopa majandusliku tugevuse ja USA sõjalise võimsuse kombinatsiooni ELi miljardi elaniku paremaks kaitsmiseks.

«Oleme euroatlandi julgeoleku ja stabiilsuse olulisel ristmikul, mis näitab rohkem kui kunagi varem atlandiülese sideme tähtsust ja tingib NATO ja ELi tihedamat koostööd,» seisab homme avaldatavas ühisdeklaratsioonis. «Olukorras, kus kasvavad julgeolekuohud ja väljakutsed, millega silmitsi seisame, viime oma partnerluse järgmisele tasemele.»

Deklaratsioon mainib sügavama koostöö oluliste valdkondadena tegelemist «kasvava geostrateegilise konkurentsiga», elutähtsa taristu kaitset ning arenevast tehnoloogiast ja kosmoses lähtuvatele ohtudele reageerimist.

Deklaratsiooni kohaselt etendavad organisatsioonid sidusat, täiendavat ja vastastikku jõustavat rolli rahvusvahelise rahu toetamisel ning lubavad «täiendavalt mobiliseerida oma poliitilise majandusliku ja sõjalise jõu».

Deklaratsioonile kirjutavad alla NATO peasekretär Jens Stoltenberg, Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles