Saksa ja Leedu seadusandjad külastavad Hiinat trotsides Taiwanit (2)

Copy
Taiwani president Tsai Ing-wen kuulab Saksa parlamendi kaitsekomitee juhti Marie-Agnes Strack-Zimmermanni ja Saksa Vaba Demokraatliku Partei (FDP) aseesimeest Johannes Vogelit kohtumisel Taipeis.
Taiwani president Tsai Ing-wen kuulab Saksa parlamendi kaitsekomitee juhti Marie-Agnes Strack-Zimmermanni ja Saksa Vaba Demokraatliku Partei (FDP) aseesimeest Johannes Vogelit kohtumisel Taipeis. Foto: Taiwani presidendiamet/AP/Scanpix

Leedu seadusandjad saabusid täna Taiwanisse, kus kritiseerisid Hiinat edutute katsete eest muuta Leedu otsust soojendada suhteid isevalitseva saarega. Taiwan võõrustab sel nädalal Saksa ja Leedu seadusandjate delegatsioone. Hiina, mis peab saart oma territooriumiks, korraldas nädalavahetusel ja eile suure Taiwani vastu suunatud sõjaväeõppuse.

Leedu seadusandjate visiidil keskendutakse julgeolekule ja riigikaitsele, aga ka majandussidemetele, ütlesid saadikud.

«Nad püüdsid murda meie tahet, nad püüdsid muuta meie otsust, ahistada investoreid ja kehtestada majandussanktsioone… kuid elasime selle üle,» ütles Leedu seimi kaitsekomisjoni esimees Laurynas Kasčiūnas. «Oleme nüüd vastupidavamad ja tugevamad ning saame olla eeskujuks teistele ELi riikidele.»

Seimiliikmed võrdlesid ohtu, mida kujutab Leedule Venemaa, ohuga, mida kujutab Taiwanile Hiina.

«Meil mõlemal on väga selged ühised eesmärgid, üleilmse demokraatia tugevdamine… Mingit kahetimõistmist ei saa olla. Sa oled kas agressor või ohver,» ütles seimi Taiwani sõprusgrupi juht Dovilė Šakalienė.

Leedu vihastas Pekingit, kui murdis diplomaatilist tava ja lubas Taiwanil avada omanimelise esinduse Vilniuses.

Hiina saatis välja Leedu suursaadiku ja viis diplomaatilised suhted madalamale tasemele. Samuti kehtestati piiranguid Leedu kaupade impordile. Leedu sulges hiljem oma suursaatkonna Pekingis ja avas novembris kaubandusesinduse Taiwanis.

Teisipäeva hommikul president Tsai Ing-weniga kohtunud Saksa delegatsioon oli oma sõnakasutuses vaoshoitum ega kritiseerinud Hiinat otsesõnu.

«Usume samuti, et mis tahes muutus Taiwani väina status quo's tuleb saavutada vastastikuse leppega ja mis tahes jõu või jõuähvardustega läbi viidud muutus ei ole vastuvõetav,» ütles Saksa erakonna FDP aseesimees Johannes Vogel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles