KARMO TÜÜR Euraasia enesepettus on imenud Venemaa paralleelmaailma (2)

Karmo Tüür
, politoloog
Copy
Venemaa riigipea Vladimir Putin ja Hiina president Xi Jinping vestlevad mullu sügisel Usbekistanis Samarkandis toimunud Shanghai koostööorganisatsiooni kohtumisel. 
Venemaa riigipea Vladimir Putin ja Hiina president Xi Jinping vestlevad mullu sügisel Usbekistanis Samarkandis toimunud Shanghai koostööorganisatsiooni kohtumisel. Foto: Sergei Bobõlev/Sputnik/EPA/Scanpix

Venemaa on ammu rääkinud vajadusest asendada läänekeskne, transatlantiline maailmakorraldus millegi uuega, soovitavalt Euraasia-kesksega.

Nii pole selles midagi uut, et hiljuti ilmus ühes Venemaa välisministeeriumi ajakirjas artikkel, mille keskset sõnumit võiks tõlkida umbes nii: «Euraasia ühenduste areng näitab tulevase maailmakorra suunda.»

Tõepoolest, kui piisavalt kaua istuda kuskil Moskva kabinetis suure maailmakaardi ees, mille pinnalaotuse keskmeks on Euraasia manner, siis võib see mõte olla haarav ja suisa ainuvõimalikuna näiv. Selle eurasianistliku arusaama kohaselt on maailma kese kuskil müstilisel Südamaal ning kõik ülejäänu on perifeeria. Aafrikad ja muud Ameerikad on selle kaemuse järgi pelgalt saared – olgugi suured, aga siiski midagi kõrvalist ja ebaolulist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles