Briti ja Jaapani peaminister allkirjastavad Londonis tähtsa kaitsekokkuleppe

Copy
Jaapani peaminister Fumio Kishida.
Jaapani peaminister Fumio Kishida. Foto: Stefano Carofei / Scanpix

Briti peaminister Rishi Sunak ja tema Jaapani kolleeg Fumio Kishida allkirjastavad tähtsa kaitsekokkuleppe, kui nad kohtuvad täna Londonis, teatas Downing Street.

Valitsusjuhid arutavad ka Jaapani praegust eesistumist ühenduses G7 ning «vajadust hoida meie kollektiivset toetust Ukrainale», edastas Sunaki kantselei.

Londoni Toweris allkirjastatav kokkulepe lubab Briti vägede lähetamist Jaapanisse.

Suurbritannia on nimetanud seda «kõige märkimisväärsemaks kaitsekokkuleppeks kahe riigi vahel rohkem kui sajandi jooksul».

«Viimase 12 kuu jooksul oleme kirjutanud järgmise peatüki ÜK ja Jaapani suhetes, hoogustades, luues ja süvendades meie sidemeid,» ütles Sunak.

Kishida alustas esmaspäeval ringsõitu Euroopas ja Põhja-Ameerikas, kõneluste peateema on julgeolek. Ringsõit lõpeb reedel kohtumisega USA presidendi Joe Bideniga.

Pariisis lubasid Kishida ja Prantsuse president Emmanuel Macron suhete süvendamist. Macron kinnitas Pariisi vankumatut toetust Põhja-Korea võimaliku agressiooni vastu.

Kishida lubas omakorda G7 toetust Ukrainale.

ÜK, Itaalia ja Jaapan teatasid eelmisel kuul, et arendavad ühiselt välja uue põlvkonna hävituslennuki.

Briti patrull-laev osales eelmisel aastal ka esimest korda Vaiksel ookeanil Jaapani ja USA mereväe juhitud õppusel Keen Sword. Õppusest võtsid osa ka Kanada ja Austraalia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles