Saksa politsei hakkab laiali ajama söekaevanduse vastu võitlevaid kliimaaktiviste

Copy
Saksa politseinikud kinni peetud kliimaaktivistiga Lützerathi küla veerel.
Saksa politseinikud kinni peetud kliimaaktivistiga Lützerathi küla veerel. Foto: Oliver Berg/Dpa/AP/Scanpix

Politsei sisenes täna Lützerathi külla Lääne-Saksamaal, et ajada välja aktivistid, kes püüavad kaitsta seda lammutamise eest söekaevanduse laiendamiseks.

Lützerathist on saanud Saksamaa kliimapoliitikavaidluste tulipunkt.

Keskkonnakaitsjad ütlevad, et küla lammutamine Garzweileri söekaevanduse laiendamiseks toob kaasa hiigelkoguse kasvuhoonegaaside õhkupaiskamise. Valitsus ja energiatootja RWE väidavad, et kaevandust on hädasti vaja riigi energiajulgeoleku tagamiseks.

Teisipäeval keeldusid protestijad kuuletumast kohtuotsusele, mis keelab neil piirkonda sisenemise. Kaevati kaevikuid, ehitati barrikaade ja püstitati konstruktsioone takistamaks rasketehnika külla toomist. Politsei surus aktivistid jõuga tagasi.

RWE tahab kaevandada Lützerathi alt sütt, öeldes, et seda on vaja riigi energiajulgeoleku tagamiseks. Firma sõlmis eelmisel aastal Rheinland-Pfalzi liidumaa valitsusega lepingu, mis lubab küla maatasa teha, kuid vastutasuks lõpetatakse kivisöe kasutamine juba 2030. aastal seni kavandatud 2038. asemel.

Kiimaaktivistide sõnul on hiigelsuure avakaevanduse laiendamine vastuolus Saksamaa süsinikuheite vähendamise kohustustega. Nad toovad välja ka uuringud, mis osutavad, et Lützerathi alust sütt ei pruugigi vaja minna.

Energiafirma ütles kolmapäeva hommikul: «Täna hakkab RWE endist Lützerathi asulat lammutama.»

Teates nõuti «skvotteritelt seaduse täitmist ning RWE-le kuuluvate hoonete, tehaste ja alade ebaseadusliku hõivamise rahumeelset lõpetamist».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles