Lootuse abipakk Eestlaste miljoniannetusest saab Ukraina väikekülades osa 37 200 inimest (2)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Lootuse pakkide jagamine Orihivis. Eriti hinnas on Eestist saadetud soojad villased kindad ja sokid.
Lootuse pakkide jagamine Orihivis. Eriti hinnas on Eestist saadetud soojad villased kindad ja sokid. Foto: MTÜ Slava Ukraini

Slava Ukraini, Solutionali ja Postimehe eestvedamisel tehtud kampaania «Lootuse jõulud Ukrainas» sai lõpu pärast õigeusu jõulupühasid, kuu ajaga annetasid Eesti inimesed rohkem kui 1,1 miljonit eurot, mille eest saab abi anda enam kui 37 000 ukrainlasele.

«Ukraina jõulupühade lõppemisega sai ka kampaania otsa. Jõulud jõuludeks, lootust peab jaguma pikemalt,» rääkis Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme.

Detsembri alguses käivitunud kampaania oligi plaanitud kuupikkuseks. Annetusi tegi enam kui 6100 inimest, kokku saadi 1 116 001 eurot. Selle raha eest saab hankida 18 600 pakki, millest saab abi 37 200 inimest.

Kuigi esialgu seati eesmärgiks koguda ligi kolm korda enam raha, läks Lootuse kampaania siiski korda, sest ukrainlased on tänulikud iga paki eest, mis nendeni jõuab. Lehtme sõnul testiti enne põhjalikult, mida enim vaja läheb ja uuriti, kus on abivajadus suurim.

Suurim tänu villaste asjade eest

«Ukrainlased on eriti õnnelikud ja tänulikud villaste asjade eest. Kindaid, sokke ja kampsuneid kogume ikka edasi,» ütles Lehtme. Villastest asjadest on palju abi neil, kes on sunnitud keldris elama – samal ajal kui üks komplekt on seljas, saab teine komplekt kuivada.

«Me ei lähe nendesse kohtadesse, kuhu teised humanitaarabi organisatsioonid ka ligi pääsevad. Meie eesmärk on viia abi väikestesse küladesse, kust inimesed ei pääse liikuma ja kuhu teisi ligi ei lasta. Meie saame näiteks Bahmutisse, Orihivisse ja Huljaipolesse sisse tänu koostööle politsei ja Ukraina armeega,» rääkis Lehtme.

Praeguseks on Dnipros komplekteeritud juba 10 000 abipakki, millest 4800 on ka välja jagatud. Eile jagati Hersoni oblasti väikestes külades laiali 300 pakki. Lehtme rääkis, et nende Ukraina partnerorganisatsioonis on Hersonist pärit inimesi, kes oskavad abi suunata just õigetesse kohtadesse.

Järgmist 8600 abipakki hakatakse komplekteerima uuel nädalal. «Muud asjad hangime Ukrainast, aga taskulambid ja patareid ostame Poolast ja viime ise Dniprosse,» rääkis Lehtme.

Juba komplekteeritud pakid jagatakse eri ladude vahel, et vähendada juhusliku raketilöögi kahjude riski. «Plaan on kuu ajaga välja jagada kõik pakid, kui mitte kiireminigi. Need jõuavad peamiselt Hersoni piirkonna ja Donetski oblasti küladesse,» kinnitas Lehtme.

Slava Ukraini annetusnumbrid

  • 9002406 – 10 eurot
  • 9002407 – 25 eurot
  • 9002408 – 50 eurot

Slava Ukraini jätkab annetuste kogumist ning endiselt on avatud annetusnumbrid. «Jätkame ikka sellega, milles tugevad oleme – meditsiin ja sõjaväe toetamine. Sõjaväetellimused on niivõrd rahamahukad, sama on meditsiini puhul. Ehitame Ukrainas geriljakiirabisid, need on väga nõutud kaup,» ütles Lehtme.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles