USA peatas süsteemirikke tõttu ajutiselt kõik siselennud

Copy
USA Orlando rahvusvaheline lennujaam 11. jaanuar 2023.
USA Orlando rahvusvaheline lennujaam 11. jaanuar 2023. Foto: Lou Mongello via REUTERS/Scanpix

USA föderaalne lennuamet (FAA) andis kolmapäeval käsu peatada ajutuselt kõigi siseriiklike lendude väljumine, sest ulatuslik süsteemirike häiris lennuliiklust üle riigi.

USA võimud teatasid, et lendudega on hakatud järk-järgult jätkama.

Valge Maja teatel küberrünnaku kohta andmeid ei ole.

Kõik lennud kella 9.00-ni hommikul pausile pannud FAA ütles, et häireid põhjustas probleem NOTAM-i (notice to airmen/notice to air missions, rahvusvaheline lennunduse operatiivteade) süsteemiga, mis annab lennukimeeskondadele infot ohtude, lennurajatiste muudatuste ja muu elutähtsa kohta.

Lendude peatamine annab FAA-le võimaluse lennu- ja ohutusteabe tõelevastavust hinnata.

President Joe Biden ütles ajakirjanikele, et transpordiminister teavitas teda probleemist ja et lennukid saavad endiselt ohutult maanduda, lihtsalt õhku tõusta praegu ei saa.

Presidendi sõnul ei teata veel, mis probleemi põhjus on, kuid paari tunni pärast saadakse selgus ja tegutsetakse sedamööda.

"FAA töötab Notice to Air Missionsi täieliku taastamise nimel rikke järel," ütles lennuamet ja lisas, et mõned funktsioonid on juba taastunud, kuid National Airspace Systemi operatsioonid on veel piiratud.

"Küberrünnaku kohta esialgu tõendeid ei ole, aga president andis DOT-ile (transpordiministeerium) korralduse viia läbi põhjuste täielik uurimine," ütles pressisekretär Karine Jean-Pierre.

Kella 8.00-ks hommikul USA idaranniku aja järgi oli hilinenud vähemalt 3500 lendu, ilmneb veebilehe Flight Aware andmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles