USA ja Jaapan süüdistavad Hiinat katsetes muuta rahvusvahelist korda (2)

Copy
Jaapani kaitseminister Yasukazu Hamada ja välisminister Yoshimasa Hayashi ühisel pressikonverentsil USA välisministri Antony Blinkeni ja kaitseministri Lloyd Austiniga.
Jaapani kaitseminister Yasukazu Hamada ja välisminister Yoshimasa Hayashi ühisel pressikonverentsil USA välisministri Antony Blinkeni ja kaitseministri Lloyd Austiniga. Foto: Michael Reynolds/EPA/SCANPIX

USA välis- ja kaitseminister Antony Blinken ja Lloyd Austin ning nende Jaapani ametivennad Yoshimasa Hayashi ja Yasukazu Hamada süüdistasid 2+2 formaadis toimunud läbirääkimistele järgnenud ühisavalduses Hiinat püüdlustes muuta olemasolevat rahvusvahelist korda.

«Ministrid olid ühel meelel, et Hiina välispoliitika on suunatud rahvusvahelise korra muutmisele enda huvides ning kasvava poliitilise, majandusliku, sõjalise ja tehnoloogilise jõu kasutamisele sel eesmärgil,» seisab dokumendis.

Hiinat süüdistatakse «katsetes muuta ühepoolselt jõuga status quo'd Ida-Hiina merel, ohtlikus provokatiivses tegevuses Lõuna-Hiina merel» ja tuumaarsenali suurendamises.

Avalduses rõhutatakse, et Pekingi selline poliitika «põhjustab tõsist muret NATO-le ja kogu rahvusvahelisele üldsusele ning kujutab endast suurimat strateegilist probleemi India ja Vaikse ookeani piirkonnas ja kaugemalgi».

Ministrid märkisid, et «nende põhiseisukohad Taiwani suhtes jäävad muutumatuks ning kinnitasid Taiwani väinas rahu ja stabiilsuse säilitamise tähtsust rahvusvahelise üldsuse julgeoleku ja heaolu lahutamatu elemendina», ning kutsusid üles lahendama lahkarvamusi rahumeelselt.

Nad «väljendasid tõsist muret Hongkongi autonoomia ja vabaduse olukorra pärast», samuti inimõiguste pärast, sealhulgas Hiina Rahvavabariigi Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas.

Pooled leppisid kokku, et USA paigutab Jaapani lõunaosas asuvale Okinawa saarele uue mobiilse mereväeüksuse, et paremini reageerida Hiina poolt kasvavatele ohtudele.

«Väed reorganiseeritakse 2025. aastaks vastuseks üha keerulisemaks muutuvale julgeolekukeskkonnale,» ütles Austin ühisel pressikonverentsil pärast kõnelusi Jaapani ministritega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles