MASKEERITUD MÜRGIKARIKAS ⟩ Gerassimovi sõjajuhiks seadmine kinnitab võimuvõitlust Vene armee ladvikus

Postimees
Copy
Vene armee kindralstaabi ülem ja nüüdne Ukraina sõja juht kindral Valeri Gerassimov detsembris Moskvas.
Vene armee kindralstaabi ülem ja nüüdne Ukraina sõja juht kindral Valeri Gerassimov detsembris Moskvas. Foto: Mihhail Kuravljov / AP / Scanpix

Lääne ekspertide hinnangul viitab Vene armee kindralstaabi ülema armeekindral Valeri Gerassimovi nimetamine Ukraina sõjas osalevate vägede juhiks võimuvõitlusele armee ladvikus, ent see paneb Gerassimovile ka ootuse tuua vinduma jäänud agressiooni selge pööre.

Venemaa kaitseministeerium teatas eile, et Gerassimov määratakse Ukrainas paikneva sõjaväelaste grupeeringu komandöriks ning alles oktoobris sellele kohale nimetatud armeekindral Sergei Surovikin taandatakse Gerassimovi asetäitjaks. Koos Surovikiniga täidavad asetäitja kohuseid ka kindralpolkovnikud Oleg Saljukov ja Aleksei Kim.

Bürokraatliku hierarhia mõttes pole see suur raputus, sest nii või teisiti allus Surovikin juba varemgi Gerassiomovile.

Briti mõttekoja Royal United Services Institute (RUSI) vanemteaduri Mark Galeotti sõnul on Ukraina sõja eest vastutama panemine Gerassimovile mõneti märk positsiooni kaotusest või kui mitte seda, siis kõige mürgisema karika talle ulatamine. «Vastutus on nüüd temal ja ma kahtlustan, et [Venemaa presidendil Vladimir] Putinil on taas ebarealistlikud ootused,» arvas asjatundja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles