Hispaania loobus mässule õhutamise süüdistusest Kataloonia ekspresidendi suhtes

Copy
Kataloonia ekspresident Carles Puigdemont.
Kataloonia ekspresident Carles Puigdemont. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Scanpix

Hispaania ülemkohus loobus täna mässule õhutamise süüdistusest Kataloonia endise liidri Carles Puigdemonti suhtes seoses piirkonna 2017. aasta nurjunud iseseisvumiskatsega. Samas süüdistatakse Belgias elavat europarlamendi liiget endiselt riigi raha väärkasutamises ja allumatuses.

Süüdistusest loobumine järgneb detsembrikuisele kriminaalkoodeksi reformile, millega kaotati mässule õhutamise süüdistus, mis asendati avaliku korra rikkumisega, mille eest on ette nähtud leebem karistus. Samuti leevendati karistusi riigi raha väärkasutamise eest.

Mõlemat süüdistust kasutati Kataloonia liidrite vastu, kes korraldasid 2017. aastal kohtute poolt ebaseaduslikuks tunnistatud iseseisvusreferendumi ja kuulutasid ühepoolselt välja iseseisvuse.

Puigdemont oli toona Kataloonia president.

Kataloonia asepresident Oriol Junqueras mõisteti 2019. aastal mässule õhutamise ja riigi raha väärkasutamise eest 13 aastaks vangi.

Hispaania peaminister Pedro Sánchez on alates võimule tulemisest 2018. aastal püüdnud pingeid Kataloonia ümber maandada.

Tunamullu andis ta armu Junquerasele ja veel kaheksale süüdimõistetud separatistide juhile.

Analüütikute sõnul püüti kriminaalkoodeksi reformiga võita katalaani separatistide poolehoidu enne sel aastal peetavaid üldvalimisi.

Opositsiooniline Rahvapartei (PP) on mõistnud reformi hukka kui «spetsiaalselt süüdimõistetule mõeldu» ja kriitilised on olnud ka osa Sáncheze sotsialiste.

Puigdemont ja hulk teisi separatistide juhte põgenes 2017. aasta oktoobris vahistamist peljates Belgiasse.

Aastal 2019 sai Puigdemontist europarlamendi liige.

Belgia ei ole seni nõustunud teda Hispaaniale välja andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles