Ukraina rindelinna Bahmuti tervisekeskuses juhatab arst Jelena Moltšanova patsiente kitsukesse kabinetti, mida soojendab puudega köetav ahi – tema peamisteks ülesanneteks pommirahe all olevas linnas on jäänud ravimite jagamine ja surmatunnistuste väljastamine.

40-aastane Moltšanova on üks viiest arstist, kes veel Bahmutis töötab ja pakub hädatarvilikku abi rusudesse alles jäänud umbes 8000 inimesele.

Viimastel kuudel Vene rünnakute peamiseks sihtmärgiks olnud Bahmutis elas enne sõda 70 000 inimest ning kliinikus, kus Moltšanova töötab, põlesid tuled, tualetis oli lemas vesi ja saabuvaid patisente tervitasid valvelauatöötajad. Nüüd on ta üksi, ümberringi vedelevad meditsiinitarvikud, kotid kartulitega ja kuhjas paberid.

Naine muretseb, et tema seljataga olev suur aken võib puruneda, kui pidevalt linna tabavatest mürskudest mõni peaks maanduma liiga lähedale. Ometi ei kavatse Moltšanova Bahmutist lahkuda.

«Kui ma astusin meditsiinikooli, andsin Hippokratese vande ja ma ei saa neid inimesi reeta,» lausus ta AFP-le. «Nad tulevad siia arstiabi saama ja me pakume seda nii hästi, kui suudame.»

Kommentaarid
Copy