Söekaevanduse vastased hõivasid Saksa asekantsleri büroo

Copy
Saksa kliimaaktivistid Erkelenzi lähistel (mitte asekantsleri büroos) 12. jaanuar 2023.
Saksa kliimaaktivistid Erkelenzi lähistel (mitte asekantsleri büroos) 12. jaanuar 2023. Foto: Henning Kaiser/dpa via AP/Scanpix

Kliimaaktivistid hõivasid neljapäeval toetuseks söekaevanduse vastu protestijatele Saksa asekantsleri liidumaa büroo, süüdistades roheliste poliitikut reetmises.

Ühendus Ende Gelände teatas Twitteris, et nad tungisid majandusminister Robert Habecki büroosse Flensburgis.

«Oleme solidaarsed inimestega, kes kaitsevad Lützerathi!» ütles rühmitus ja postitas pildi lahtisest aknast rippuvast plakatist.

Lützerathi linnast Lääne-Saksamaal sai kliimaprotestijate tulipunkt, kui valitsus otsustas 2022. aastal minna edasi plaanidega linna lammutada, et laiendada läheduses asuvat söekaevandust.

Saksamaa on lubanud 2030. aastaks söe kasutamisest loobuda, kuid valitsus, kuhu kuuluvad ka rohelised, põhjendas otsust Ukraina sõjast tingitud energiakriisiga.

Kolmapäeval hakkas politsei linna kogunenud 200 söevastast aktivisti välja ajama. Eeldatavasti kestab see operatsioon veel mitu nädalat.

«Robert Habeck on suuresti vastutav Lützerathist vägivaldse väljatõstmise eest,» ütles Ende Gelände ja lisas et isegi söest järkjärguline loobumine 2030. aastaks ei vasta Pariisi kliimakokkuleppele.

«Seega on rohelised taas kord oma ideaalid reetnud.»

Politsei jätkas neljapäeval pingutusi protestijate väljaajamiseks.

Paljud neist on ehitanud endale puu otsa onnid, teised on roninud mahajäetud majade katustele, mis raskendab tublisti nende evakueerimist.

Sotsiaalmeediasse on jõudnud videod puude langetamisest.

Politsei uurib kuuldusi, et linna all olevat maa-aluste tunnelite süsteem.

Nädalavahetusel oodatakse protestijatega liituma Rootsi kliimaaktivisti Greta Thunbergit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles