ÜLEVAADE Armeenia väitel ähvardab Mägi-Karabahhi blokaadi tõttu humanitaarkatastroof

Christopher Aloe
, toimetaja
Copy
Mees 23. detsembril Aserbaidžaani Mägi-Karabahhi pealinnas Stephanakertis tühjas poes puuvilju ostmas. 
Mees 23. detsembril Aserbaidžaani Mägi-Karabahhi pealinnas Stephanakertis tühjas poes puuvilju ostmas. Foto: Davit Ghahramanjan/AFP/Scanpix

Eile möödus kuu aega sellest, kui Mägi-Karabahhi ainuke ühendus Armeenia ja muu maailmaga – Latšini koridor – blokeeriti. Armeenia võimude sõnul seisab piirkond blokaadi tõttu humanitaarkatastroofi äärel.

Jerevani väitel läbis koridori enne blokaadi iga päev ligi 400 tonni toitu ja muid kaupu, kuid nüüd on piirkonna poodides toiduvarud otsa lõppemas. Enamik neist müüb ainult kohapeal toodetud piimatooteid, leiba ja alkoholi. Eelmisel nädalal alustasid kohalikud võimud oma reservidest jaemüüjate varustamist imporditud põhitarbekaupadega, nagu päevalilleõli, suhkur, riis ja sool, ning teatasid toidunormide ja -kupongide kasutuselevõtmisest, vahendas RFE/RL. Samuti teatati, et alates 20. jaanuarist saavad elanikud kuus osta vaid kilogrammi makarone, tatart, riisi ja suhkrut ning liitri toiduõli, kirjutas OC-Media.

«Poed on tühjad ja kogu linnas ei leia ühtegi puu- või köögivilja, sama kehtib ka põhiravimite kohta. Kõik on otsas,» ütles kohalik elanik Marut Vanjan BBC-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles