Nausėda innustab ajateenistuse reformis minema totaalkaitse teed

BNS
Copy
Leedu sõjaväelased paigaldavad Valgevene piirile okastraati
Leedu sõjaväelased paigaldavad Valgevene piirile okastraati Foto: Jānis Laizāns

Leedus on vajalik totaalkaitse põhimõte ja kõik ettepanekud selle kehtestamiseks tuleb läbi mõelda, ütles riigi president Gitanas Nausėda, kommenteerides ettepanekuid ajateenistuse korra muutmiseks.

«Üldiselt peame mõistma, et praegustes tingimustes on Leedu jaoks väga oluline minna üle totaalkaitse põhimõttele, suurendada kiiresti väljaõpetatud reservväge,» ütles Nausėda neljapäeval pressikonverentsil.

«Selles mõttes väärivad kaalumist kõik ettepanekud, mis aitavad meil jõuda lähemale totaalkaitse põhimõttele, mis on püha, vajalik, praegusele olukorrale kohane ja ma loodan, et ühiste jõupingutustega suudame liikuda selle eesmärgi poole,» ütles ta.

Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas tegi jaanuaris ettepaneku, et kohustuslik põhiajateenistus peaks kestma kuus kuud, kuid kasutusele tuleks võtta täiendavad võimalused ning alates 2027. aastast peaks ajateenijate arv ulatuma senise 3,8 tuhande asemel 5000-ni.

Kuus kuud teeninud noormehed võiksid vabatahtlikult veel kolmeks kuuks sõjaväeteenistusse jääda, selle aja eest makstaks neile kutselise sõjaväelase palka.

Ministri sõnul koolitatakse kolmeks kuuks teenistusse jäänud nooremkomandöriks, mitmesuguseid ülesandeid täitvateks asjatundjateks ja kiirreageerijateks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles