AK ⟩ Vene fašism kui Venemaa riigikorda ja ideoloogiasse sisse kodeeritud maailmavaade (4)

Vladimir Sazonov
, Kaitseväe Akadeemia juhtivteadur
Copy
Plakat mullu märtsis Iisraelis Tel Avivis peetud meeleavaldusel Ukraina toetuseks: Vladimir Putini fotole on rebitud natsikurjategija Adolf Hitleri vuntsid, all Ukraina ründamise kahekordne Z-sümbol, mis meenutab natside haakristi.
Plakat mullu märtsis Iisraelis Tel Avivis peetud meeleavaldusel Ukraina toetuseks: Vladimir Putini fotole on rebitud natsikurjategija Adolf Hitleri vuntsid, all Ukraina ründamise kahekordne Z-sümbol, mis meenutab natside haakristi. Foto: JACK GUEZ/AFP/Scanpix

Putini teostatav genotsiid Ukrainas, venemaalaste hüsteeriline ukrainofoobia ja Lääne-vastane viha on paljuski tsaaririigist pärit ideed ja ka kindlasti Stalini holodomori poliitika jätk, kirjutab Kaitseväe Akadeemia juhtivteadur Vladimir Sazonov.

Politoloogiaprofessor A. James Gregor avaldas 1998 artikli «Fascism and the New Russian Nationalism», kus võrdles Mussolini fašismi 1990ndate fašismiga Venemaal. Gregor näitas tabavalt, et ultranatsionalisti Vladimir Žirinovski (1946–2022) juhitud Venemaa Liberaaldemokraatlik Partei nagu ka kommunisti Gennadi Zjuganovi Venemaa Kommunistlik Partei on mänginud suurt rolli paremäärmusluse tekkes ja tugevnemises Venemaal.

Endine USA presidendi julgeoleku nõunik ja professor Zbigniew Brzeziński väitis The Wall Street Journalis 2004. aastal avaldatud artiklis «Moskva Mussolini», et Putini režiim Venemaal hakkab aina rohkem meenutama Mussolini fašistlikku režiimi. Seda on väitnud ka teised lääne uurijad, eksperdid ja paljud teadlased (nt Anton Šehhovtsov oma 2018. aastal kaitstud doktoritöös räägib mh ka Vene paremäärmuslusest).

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles