TEHNOLOOGILINE LAHING ⟩ Droonisõda Ukrainas annab aimu tulevaste konfliktide olemusest

, AFP ajakirjanik
Copy
Ukraina sõdur lennutab drooni Donetski oblastis Bahmuti lähistel. Foto on illustratiivne.
Ukraina sõdur lennutab drooni Donetski oblastis Bahmuti lähistel. Foto on illustratiivne. Foto: SAMEER AL-DOUMY / AFP / SCANPIX

Ukraina sõja üheks peamiseks tunnusmärgiks on saanud mehitamata õhusõidukite laialdasem kasutamine kui kunagi varem, nii luureks kui ka rünnakute korraldamiseks, seejuures on kasutuses korraga tillukesed lihtsalt poest hangitavad ja suured lennukit meenutavad droonid.

Droonid on sõjapidamises rolli mänginud juba aastaid ning Ameerika Ühendriigid kasutasid neid laialdaselt nn sõjas terrorismiga, samuti on neid pruugitud konfliktides Iraanis ja Mägi-Karabahhis.

«Droonide kasutamise ulatus ja haare Ukrainas ületab kõiki varasemaid konflikte,» ütles uudisteagentuurile AFP mõttekoja CNA Venemaa programmi analüütik Samuel Bendett, kes uurib mehitamata sõjalisi süsteeme.

USA mõttekoja Council on Foreign Relations vanemteadur Lauren Kahn ütles, et sõda Ukrainas puhkes ajal, mil paljud tehnoloogiad on saamas küpseks ning muutumas kättesaadavaks ja odavaks. See võimaldab eksperdi hinnangul rohkem eksperimenteerida, kuid kaitsjatele tähendab Kahni sõnul väljakutset olukord, kus drooni allatulistamine on kallim kui droon ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles