Lääs otsib Venemaa kevadrünnaku eel kiiret lahendust tankide Ukrainale andmise dilemmale (1)

Copy
Ukraina tank tulistab eile Venemaa positsioone Luhanski oblastis Kreminna lähistel. Seni on NATO riigid tarninud Ukrainale ainult nõukogudeaegseid tanke.
Ukraina tank tulistab eile Venemaa positsioone Luhanski oblastis Kreminna lähistel. Seni on NATO riigid tarninud Ukrainale ainult nõukogudeaegseid tanke. Foto: ANATOLI STEPANOV / AFP / SCANPIX

Lääne ametnike hinnangul on Ukrainal jäänud üsna napilt aega valmistuda eeldatava Vene kevadpealetungi tõrjumiseks, mistõttu tuleb kiiresti otsustada võimsamate relvade, ennekõike tankide Kiivile tarnimine, kirjutas The New York Times.

Ukraina on nüüdisaegseid tanke küsinud alates sõja puhkemisest ning Ühendkuningriigi ja Poola viimased avaldused näivad viitavat, et lääne senine tõrksus selle osas hakkab murduma.

Ennekõike loodab Kiiev, et üha kasvav surve sunnib lõpuks Saksamaa kantslerit Olaf Scholzi neile andma Leopard 2 tanke, mis piisavas koguses annaks Ukrainale ekspertide hinnangul hea võimaluse Vene väed tagasi lüüa.

Enam kui tosinal Euroopa riigil, kes kõnealuseid tanke kasutavad, peaks kokku olema umbes 2000 Saksa päritolu Leopardi tanki.

USA pole seni olnud valmis Ukrainale tarnima M1 Abramsi tanke, mis vajavad pidevat hooldust ja erikütust ning mida on ametnike sõnul loovutamiseks liiga vähe, vahendas The New York Times.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles