SALAPÄRANE KAART Natsikulda jahtivad aardekütid kaevasid Hollandi külakese songermaaks

Copy
Unise Ommereni küla Hollandis on pärast Teise maailmasõja aegse aardekaardi leidmist vallutanud aardekütid.
Unise Ommereni küla Hollandis on pärast Teise maailmasõja aegse aardekaardi leidmist vallutanud aardekütid. Foto: Piroschka Van De Wouw / REUTERS / Scanpix

Hollandi keskosas asuva Ommereni küla elanikud on kurnatud kõikjal sebivatest aardeküttidest, kes on asulasse saabunud pärast kaardi leidmist, mis väidetavalt näitab, et Natsi-Saksamaa sõduruid peitsid Teise maailmasõja ajal sinna miljoneid eurosid väärt kulda ja vääriskive.

Aardejahi käivitas vana kaart, mis väidetavalt näitab, kuhu Saksa sõdurid võisid matta laskemoonakastid, mis olid täis rüüstatud teemante, rubiine, kulda ja hõbedat. Käsitsi joonistatud skeem koos punase X-ga, mis tähistab oletatavasti aarde asupaika, tuli välja toimikust, mille Hollandi rahvusarhiiv avalikustas alles eelmisel nädalal, vahendas BBC.

Ommereni 42-aastane elanik Petra van Dee on aga Hollandi rahvusarhiivi peale vihane, sest nende avaldatud info jättis tema pere keerulisse olukorda. «Ma ei saa magada. Üks auk, mille nad minu aias kaevasid, ulatus siia maani,» ütles naine ja hoidis kätt rinna kõrgusel.

Tema akna taha on ilmunud ka ajakirjanikud, vehkides mikrofoni ja metallidetektoriga. Naabreid on naise sõnul äratanud võõrad inimesed, kellel on pealambi valgel pimedas labidaga nende aias sonkinud.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles