Kasahstan võttis ekspresident Nazarbajevilt poliitilised privileegid

Copy
Nursultan Nazarbajev Nur-Sultanis 12. august 2022.
Nursultan Nazarbajev Nur-Sultanis 12. august 2022. Foto: TURAR KAZANGAPOV/Reuters/Scanpix

Kasahstan tühistas reedel seaduse, mis andis endisele presidendile Nursultan Nazarbajevile suure võimu, piirates sellega tema ja ta perekonna mõjuvõimu.

Nazarbajev valitses energiarikast Kasastani raudse rusikaga 1991.-2019. aastani ning säilitas poliitiilise mõjuvõimu ka pärast tagasiastumist. Talle ja ta perekonnale oli tagatud puutumatus.

Ekspresidendile anti autiitel «jelbasõ» (rahva juht).

Reedel hääletas Kasahstani parlament kahe koja ühisistungil selle seaduse tühistamise poolt, teatas uudisteagentuur Kazinform.

«Põhjaliku poliitilise ülemineku perioodil, mil Kasahstan liigub demokraatia ja pluralismi suunas, on tähtis mitte lubada mehhanisme, mis viivad eri gruppide võimu omastamisele,» ütles parlamendiliige Erlan Sairov.

Eelmise aasta septembris nimetati 2019. aastal Nazarbajevi auks Nur-Sultaniks muudetud Kasahstani pealinn tagasi Astanaks.

Nazarbajev säilitas tagasiastumise järel tohutu mõju riigi poliitika üle ning tema klann kontrollis suurt osa majandusest.

Eelmise aasta jaanuaris kujunesid Kasahstanis kütuse hinnatõusu vastastest rahumeelsetest protestidest välja rahutused, milles sai surma üle 230 inimese.

Uus president Kasõm-Žomart Tokajev, kelle Nazarbajev oli ise endale mantlipärijaks valinud, surus rahutused jõuga maha ja distantseerus endisest mentorist.

Viimaste kuude jooksul on 82-aastase Nazarbajevi perekonnaliikmed ja hõimlased võimupositsioonidelt kõrvaldatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles