Rootsi saame ärritab valitsuse plaan hakata nende aladel haruldasi muldmetalle kaevandama

Copy
Saamid koguvad põhjapõtru aedikusse Põhja-Rootsis.
Saamid koguvad põhjapõtru aedikusse Põhja-Rootsis. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / Scanpix

Kui eile teatas kaevandusfirma LKAB Euroopa Komisjoni visiidi ajal Põhja-Rootsi Kirunasse, et sealt kandist on leitud Euroopa suurim haruldaste muldmetallide maardla, siis täna väljendasid Rootsi Saamide Rahvuslik Liit ja piirkonnas asuva Gabna saamiküla esindajad pahameelt, et valitsus on valmis kaevanduse nimel hävitama nende traditsioonilised elualad.

LKAB teatas eile, et rauakaevanduse kõrvalt leitud maardlas on üle miljoni tonni haruldaste muldmetallide oksiide, samas kui Rootsi energeetika- ja tööstusminister Ebba Busch väljendas rõõmu, et uus leida aitab tugevdada Euroopa tööstuspotentsiaali.

Rootsi Saamide Rahvuslik Liit ja Gabna saamiküla esindaja leiavad aga, et LKAB omanikuks olev Rootsi riik tõrjub neid süstemaatiliselt kõrvale ja kahjustab nende kultuuri.

«Saamide traditsiooniline põhjapõdrakasvatuspiirkond jagatakse kaheks ja saamide õigus oma kultuuri väljendada muudetakse võimatuks,» väitsid ühendused pressiteates, lisades, et Rootsi riigi ja Euroopa Liidu silmis näib olevat piirkonna põlisrahvas tähtsusetu.

Tagasi üles