Poola parlament toetas seadust EL-i rahade kättesaamiseks

Copy
Poola justiitsminister Zbigniew Ziobro 9. novembril 2021. aastal toimunud parlamendiistungi ajal. Taustal  Poola ja Euroopa Liidu lippud.
Poola justiitsminister Zbigniew Ziobro 9. novembril 2021. aastal toimunud parlamendiistungi ajal. Taustal Poola ja Euroopa Liidu lippud. Foto: Pawel Supernak/EPA/Scanpix

Poola parlament kiitis täna heaks kohtuorganite vastutuse seaduse, millest valitsus loodab, et see vastab Euroopa Liidu ootustele ja aitab kätta saada külmutatud miljardid koroonafondist.

Brüssel peatas abi Poolale, öeldes, et valitsus on kohtusüsteemi üle kontrolli tugevdades rikkunud demokraatia põhimõtteid. EL on nõudnud sisulisi muudatusi, enne kui Poolale raha välja makstakse.

Parempoolse koalitsiooni sõnul on uue seaduse sätetes Brüsseliga kokku lepitud ja selle vastuvõtmine peaks viima rohkem kui 35 miljardi euro väärtuses toetuste ja laenude kättesaamiseni.

Poola eelmised muudatused ei rahuldanud EL-i.

Jutiitsminister, kes kohtusüsteemi poliitilise kontrolli meetmed välja töötas, on muudatuste vastu, ohustades valitsuse tulevikku. President Andrzej Duda ütleb, et temaga uue seaduse asjus ei konsulteeritud.

Olukorra muudab keerulisemaks see, et Poolas on sügisel valimised ja arvamusküsitluste põhjal ähvardab valitsuskoalitsiooni parlamendis vähemusse jäämine. Sestap on valitsusel vaja edulugu EL-i raha kättesaamise näol.

Parlamendi alamkoda võttis uue seaduse vastu häältega 203-52, 189 saadikut jäi erapooletuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles