Valge Maja hoiatas kongressi riigivõla laenuvõtmise limiidi tõstmise eest

Copy
Valge Maja pressiesindaja Karine Jean-Pierre.
Valge Maja pressiesindaja Karine Jean-Pierre. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix

Valge Maja hoiatas reedel, et ei kavatse pidada läbirääkimisi vabariiklastest äärmusliku tiiva esindajatega riigivõla laenuvõtmise piirangu tõstmisest, vältimaks võimalikku riigi maksejõuetust.

«Me ei kavatse mingeid läbirääkimisi pidada,» ütles president Joe Bideni pressisekretär Karine Jean-Pierre.

Tema sõnul tuleb sellistes küsimustes, nagu riigivõlale kehtestatud laenulimiidi tõstmise küsimus, leida parteideülesest koostööst tekkinud otsus.

«Sellest ei tohiks saada poliitiline jalgpall.»

USA rahandusministeerium ütles varem päeval, et tõenäoliselt alustatakse «erakorraliste meetmetega» uuel nädalal, vältimaks riigivõla puhul maksejõuetuks muutumist.

Rahandusminister Janet Yellen ütles kirjas kongressi juhtkonnale, et Ühendriigid jõuavad prognooside kohaselt seadusliku laenamise limiidini, mis on praegu määratud 31,4 triljoni dollarini, juba varemalt järgmisel neljapäeval.

See nõuaks aga Yelleni sõnul teatud erakorraliste meetmete kasutusele võtmist, mis siiski aitaksid vaid piiratud aja jooksul, tõenäoliselt mitte kauem kui kuus kuud.

Kongressi seadusandjad on aga jõudnud ummikusse, kuna osa vabariiklasi avaldab survet võlalimiidi tõstmiseks, lootes seeläbi saavutada kulukärpeid.

Kui demokraatide kontrollitav senat ja vabariiklaste kontrollitav esindajatekoda ei jõua kokkuleppele, siis ähvardab maailma suurimat majandust riigivõla maksejõuetus.

Esindajatekoja vastne vabariiklasest spiiker Kevin McCarthy ütles neljapäeval ajakirjanikele, et «me peame muutma viisi, kuidas me kulutame raha laristavalt siin riigis».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles