Tansaania opositsioonijuht Lissu naaseb eksiilist

Copy
Tansaania opositsioonijuht Tundu Lissu.
Tansaania opositsioonijuht Tundu Lissu. Foto: Virginia Mayo / AP / Scanpix

Tansaania opositsioonijuht Tundu Lissu teatas reedel, et naaseb peatselt koju eksiilist, et «kirjutada uus peatükk» pärast seda, kui president tühistas poliitiliste kogunemiste keelu.

Lissu, keda 2017. aasta atentaadikatse käigus tulistati 16 korral ning kes on enamiku vahepealsetest aastatest veetnud Belgias, ütles, et saabub Tansaaniasse 25. jaanuaril.

President Samia Suluhu Hassani teadaanne sel kuul lõpetada keeld, mille kehtestas ta karmikäeline eelkäija, on opositsiooni võit.

«Me ei saa jätkata lõputult eksiilis elamist,» ütles Lissu kõnes, mida edastati otseülekandes YouTube'is ning ka Tansaania kohalikes telekanalites.

«Olen optimistlik, et me kirjutame sel aastal uue peatüki,» ütles ta, lisades, et 2023 tuleb riigi ajaloos tähtis aasta.

Lissu opositsiooniline Chadema partei on teada andnud, et alustab avalike kogunemistega 21. jaanuaril.

Viimati oli Lissu Tansaanias 2020. aasta lõpus, kui kandideeris valimistel Hassani eelkäija John Magufuli vastu, kes suri viis kuud pärast oma teise ametiaja kindlustamist.

Magufuli võit seati kahtluse alla ning opositsioon kutsus meeleavaldustele. Lissu koos diplomaatidega läks redusse, kui neile laekus tapmisähvardusi, hiljem lahkus ta riigist.

Alates Magufuli ootamatust surmast 2021. aasta märtsis, on tema mantlipärija Hassan mõned tema kõige vastuolulisemad poliitilised otsused tühistanud ja lubanud reforme, mida opositsioon on pikka aega nõudnud.

Ent lootus kuhtus 2021. aastal, kui Lissu parteikaaslane Freeman Mbowe peeti kinni ning talle esitati süüdistused terrorismis. Ehkki ta vabastati seitse kuud hiljem, siis nii mõnigi kriitik on nimetanud teda diktaatoriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles