USA vabariiklased asusid uurima sõjaväe Afganistanist taandumist

Copy
Esindajatekoja välisasjade komisjoni esimees Michael McCaul.
Esindajatekoja välisasjade komisjoni esimees Michael McCaul. Foto: Jacquelyn Martin/AP/Scanpix

USA vabariiklased alustasid eile juurdlust Ühendriikide sõjaväelaste kaootilise Afganistanist taandumise asjus, mille kiireloomuline kulg aitas välkkiirelt võimule Talibani.

Ühtlasi uurib juurdlus ka 13 ameerika sõduri surma mässuliste rünnakus.

Esindajatekoja välisasjade komisjoni esimees Michael McCaul ütles, et kirjutas välisminister Antony Blinkenile palve esitada talle rida dokumente, alustades luureanalüüsidest kuni kontaktide ärakirjade ja salvestusteni Talibaniga.

Demokraatliku valitsuse suhtes teravalt kriitiline McCaul, kes oli olnud pikka aega komisjonis opositsioonis, kuid tõusis nüüd, pärast vabariiklaste kontrolli saavutamist esindajatekojas, komisjoni juhtima, lubas võtta kasutusele jõulisi meetmeid, kui valitsus jätkab vastuseisu vabariiklaste vastavatele palvetele.

Kabuli lennuvälja lähistel kärgatas 2021. aasta 26. augustil pommiplahvatus, milles hukkusid Ameerika sõdurid. Pealinn oli juba langenud ning paar päeva hiljem varises ka valitsus, seda vaatamata enam kui kahele triljonile dollarile, mida oldi kahe aastakümne jooksul Afganistani pumbatud.

Ehkki just vabariiklasest ekspresidendi Donald Trumpi valitsus oli sõlminud vastava leppe Talibaniga, on Vabariiklik Partei üheselt kritiseerinud president Joe Bideni valitsust operatsiooni elluviimise eest ning lubanud juurdluse käigus tema valitsuse tegemisse komisjonile aruandmise istungeid.

Välisministeerium ei vastanud kohe AFP palvele kommenteerida, ent ütleb, et on jaganud kongressi liikmetega 2021. aasta augusti taandumisest alates enam kui 150 briifingu dokumente, selgub USA meediast.

USA pikimas sõjas sai surma umbes 2500 ameerika sõdurit, ent Afganistan ei ole enam riigisiseselt prioriteetsete teemade hulgas, selgub aasta pärast taandumist korraldatud küsitlusest, milles umbes 50 protsenti vastanuist ütleb, et kogu sõda oli suur viga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles