Iraanis hukati väidetav Briti spioon

Copy
Briti-Iraani topeltkodakondsusega Iraani endine asekaitseminister Alireza Akbari, kes hukati süüdistatuna Suurbritannia heaks luuramises.
Briti-Iraani topeltkodakondsusega Iraani endine asekaitseminister Alireza Akbari, kes hukati süüdistatuna Suurbritannia heaks luuramises. Foto: Khabar Online/AFP/Scanpix

Iraani võimud teatasid täna, et on hukanud Iraani-Briti topeltkodakondsusega Alireza Akbari, kes mõisteti süüdi spioneerimises Suurbritannia heaks.

Iraani kohtuvõimu uudisteagentuuri Mizan teatel mõisteti Akbari süüdi «korruptsiooni eest Maa peal, luureinfo edastamises ning Iraani sise- ja välisjulgeoleku kahjustamises».

Avalduses ei täpsustatud, millal või kus hukkamine läbi viidi.

Mizani teatel olevat üle kahe aasta tagasi vahistatud Akbari Briti luureteenistuse MI6 agent ja saanud spioneerimise eest kaks miljonit dollarit tasu.

Briti peaminister Rishi Sunak ütles, et on Briti-Iraani topeltkodaniku hukkamisest vapustatud.

«See on julm ja argpükslik tegu, mille pani toime barbaarne režiim, mis ei pea lugu oma inimeste inimõigustest,» säutsus Sunak Twitteris, lisades, et tema mõtted on «Alireza sõprade ja perega».

«See barbaarne samm väärib karmi hukkamõistu ega jää reageeringuta,» ütles Briti välisminister James Cleverly.

Teade hukkamisest tuli vaid paar tundi pärast seda, kui Ühendriigid olid liitunud Suurbritanniaga üleskutses hukkamine peatada.

USA diplomaat Vedant Patel ütles, et süüdistused on poliitiliselt motiveeritud ning tema hukkamine oleks ülekohtune.

Hoiatades vangi «tõenäoliselt peatse» hukkamise eest, kutsus Patel Iraani võime Akbarit viivitamatult vabastama.

«Meid häirivad tõsiselt teated, et härra Akbarit uimastati, piinati vahi all, küsitleti tuhandeid tunde ja sunniti andma valesid ülestunnistusi,» ütles Patel.

Iraani riigimeedia teatas üleeile, et 61-aastane Akbari oli kunagi olnud kõrge luureametnik riigi kaitse- ja julgeolekusüsteemis.

Mizan kirjutas viitega luureministeeriumile, et Akbarist sai tema kõrge positsiooni tõttu luureteenistuse MI6 võtmetähtusega spioon.

Aastatel 1980–1988 aset leidnud Iraani-Iraagi sõja veteran Akbari vahistati millalgi vahemikus märts 2019 kuni märts 2020, vahendas riigimeedia.

Alireza oli 1988. aastal sõlmitud relvarahu üks elluviijaid ja tegi lähedat koostööd ÜRO vaatlejatega.

Reformimeelse presidendi Mohammad Khatami ametiajal oli ta asekaitseminister, teenides nüüdse Iraani kõrgema julgeolekunõukogu juhi Ali Shamkhani alluvuses.

Samuti oli Akbari olnud mereväe komandöri nõunik ja juhtinud kaitseministeeriumi uurimiskeskuse allüksust, vahendas meedia.

Mizan kirjutas täna, et Akbari läks erru millalgi 2002.–2003. aasta paiku, misjärel suundus tööle erasektorisse.

Tema hukkamist taunis ka inimõigusorganisatsiooni Amnesty International Iraani haru, mis nimetas seda jäledaks kuriteoks.

«Topeltkodakondsusega Alireza Akbari hukkamine täna hommikul tõendab taas Iraani võimude jäledat rünnakut õigusele elada. Surmanuhtluse kasutamine ükskõik millise põhjendusega on kohutav,» märkis Amnesty Iran avalduses.

Islamivabariigis ootab hukkamist ka Rootsi-Iraani topeltkodanik Ahmadreza Djalali, kes vahistati 2016. aastal ja mõisteti aasta hiljem surma luuramissüüdistuste alusel.

Detsembri algul hukati Iraanis neli isikut, keda süüdistati Iisraeli heaks luuramises, teatas Mizan toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles