Tšehhi presidendivalimiste teise vooru lähevad Babiš ja Pavel

Copy
Tšehhi miljardärist endine peaminister Andrej Babiš, kes läheb presidendivalimiste teises voorus 27.-28. jaanuaril vastamisi erukindral Petr Paveliga.
Tšehhi miljardärist endine peaminister Andrej Babiš, kes läheb presidendivalimiste teises voorus 27.-28. jaanuaril vastamisi erukindral Petr Paveliga. Foto: Milan Kammermayer/AFP/Scanpix

Tšehhi presidendivalimiste teise vooru lähevad miljardärist endine peaminister Andrej Babiš ja NATO erukindral Petr Pavel.

Kui loetud oli 95 protsenti häältest, oli napp edumaa Babišil, kes pälvis 35,7 protsenti häältest, teatas riigi statistikaamet.

Teisele kohale tuli 34,7 protsendiga Pavel ja kolmandale 13,9 protsendiga majandusteadlane Danuše Nerudová.

Ülejäänud viis kandidaati said kõik alla seitsme protsendi häältest.

Kuna ükski kandidaat ei pälvinud esimeses voorus häälteenamust, lähevad Babiš ja Pavel kui kaks enim hääli saanud kandidaati vastamisi kahe nädala pärast peetavas teises voorus.

Võitja vahetab välja Miloš Zemani, kes on olnud ametis alates 2013. aastast.

Praha kohus mõistis Babiši sel nädalal õigeks Euroopa Liidu toetusrahade omastamises kahe miljoni euro ulatuses, mis võis tema toetust esimeses voorus tõsta.

Samas võib prokuratuur otsuse veel edasi kaevata. Babiš on pettusesüüdistusi tõrjunud ja öelnud, et need on poliitiliselt ajendatud.

Skandaalidest hoolimata on tema toetus endiselt kõrge, seda eriti vanemate valijate seas. Samuti on talle toetust avaldanud ametisolev Zeman, kellega ta jagab euroskeptilisi vaateid.

61-aastane Pavel on endine dessantväelane, kes sai Serbia-Horvaatia sõjas Prantsuse sõdurite vabastamise eest kangelase aunimetuse. Temast sai Tšehhi kindralstaabi ülem ja NATO sõjalise komitee esimees.

Varasemate arvamusküsitluste põhjal edestaksid nii Pavel kui Nerudová Babišit, kui satuksid teises voorus temaga võistlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles