USA jätkab Ukrainale enesekaitseks vajaliku tarnimist

BNS
Copy
Vene raketitabamuse saanud elumaja Dnipro linnas.
Vene raketitabamuse saanud elumaja Dnipro linnas. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/Scanpix

USA jätkab Ukrainale enesekaitseks vajaliku sõjatehnika, sealhulgas õhutõrjesüsteemide tarnimist, vahendas eile portaal Unian. Ühtlasi mõistis Valge Maja hukka Venemaa uue massiivse raketirünnaku Ukrainale, mille tagajärjel hukkus Dnipro linna kortermajas viimastel andmetel vähemalt 14 inimest.

«Need löögid on järjekordne näide jõhkrast ja barbaarsest sõjast, mida peab Venemaa, kes annab lööke Ukraina kriitilise taristu pihta, mis peab tagama valguse ja soojuse Ukraina tsiviilelanikkonnale,» märkis riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja kirjalikus avalduses.

Selles lisatakse, et Ühendriigid jätkavad koos liitlaste ja partneritega Ukrainale enesekaitseks vajaliku, sealhulgas õhutõrjesüsteemide tarnimist.

«Ja me jätkame oma tööd Vene vägede vastutuselevõtmiseks sõjakuritegude ja julmuste eest. Venemaa alahindab jätkuvalt Ukraina rahva jõudu ja sihikindlust ning need järjekordsed katsed neid demoraliseerida kukuvad taas läbi,» rõhutas Valge Maja.

Agressorriik tulistas laupäeval Ukraina linnade pihta 38 erinevat tüüpi raketti. Muu hulgas tabasid okupandid Dnipro üheksakorruselist 16 trepikojaga kortermaja, kus elas umbes 1700 inimest.

Ukraina õhujõudude pressiesindaja Juri Ignati sõnul tabas maja H-22 rakett, mis on mõeldud lennukikandjarühmade hävitamiseks merel ja mida saab varustada tuumalõhkepeaga.

Majas puudub majas valgus ja gaasivarustus, löögi tagajärjel hävis täielikult üks trepikodadest, teistel purunesid aknad. Koduta jäi üle 1000 inimese.

Hävinud majaosas võis viibida kuni 200 inimest, neist 50 lapsed. Teadaolevalt on kannatanute seas vähemalt 14 last, noorim kolmeaastane. Kõik need lapsed viidi haiglasse, ühe üheksa-aastase tüdruku seisundit kirjeldatakse raskena.

Päästjad jätkavad rusude läbikammimist ja inimeste väljatoomist. Dnipro linnapea Boriss Filatov ütles, et tööd kestavad tõenäoliselt terve öö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles