Iisraelis avaldati massiliselt meelt Netanyahu «häbi valitsuse» vastu (3)

Copy
Meeleavaldus Tel Avivis.
Meeleavaldus Tel Avivis. Foto: AHMAD GHARABLI/AFP/Scanpix

Kümned tuhanded inimesed avaldasid laupäeval Tel Avivi kesklinnas meelt peaminister Benjamin Netanyahu uue parempoolse valitsuse vastu, mis kriitikute sõnul ohustab Iisraeli demokraatiat.

Protestijad trotsisid kallavat vihma, vehkides loosungitega, mis taunisid «häbi valitsust» ja kutsusid üles: «kukutama diktaatorit», ütlesid AFP korrespondendid.

Iisraeli meedia teatas politseiallikatele viidates, et meeleavaldusel osales 80 000 inimesest. Politsei ei omalt poolt ametlikku hinnangut ei andnud, olles varem teatanud 20 000 protestijast.

Meeleavaldus on suurim pärast seda, kui üheksa miljoni elanikuga Iisraelis tuli detsembri lõpus võimule Netanyahu uus valitsus.

«Olukord on murettekitav ja hirmutav,» ütles kõrgtehnoloogiatööstuses töötav 22-aastane protestija Aya Tal.

«Nad tahavad meilt õigused ära võtta... Peame ühinema.»

Teised suuremad meeleavaldused leidsid aset Jeruusalemmas peaministri ja presidendi residentside juures ning riigi põhjaosas Haifa linnas, teatas kohalik meedia.

Netanyahu, kes oli juba varem Iisraeli kõige kauem ametis olnud peaminister, naasis võimule paremäärmuslike ja ultraortodokssete juudiparteide koalitsiooni eesotsas, mille mõned liikmed juhivad nüüd võtmeministeeriume.

Protestijad kutsusid kohtus korruptsioonisüüdistustega silmitsi seisvat Netanyahut tagasi astuma.

«Bibi (Netanyahu) ei taha demokraatiat, me ei vaja fašiste Knessetis,» seisis Tel Avivi meeleavaldusel üks silt Iisraeli parlamendile viidates.

Netanyahu on esimene Iisraeli peaminister, kellele on esitatud ametisoleku ajal süüdistus.

Tema võimulenaasmine lõpetas enneolematu poliitilise ummiku perioodi, mis sundis vähem kui nelja aasta jooksul korraldama riigis viied valimised ja süvendas sotsiaalseid lõhesid.

Tel Avivi meeleavaldusel osalesid teiste seas vasaktsentristliku opositsioonilise Tööpartei juht Merav Michaeli, endine välisminister Tzipi Livni ja endine kaitseminister Benny Gantz.

«Me võitleme Knessetis, me võitleme meedias, me võitleme tänavatel,» ütles Gantz meeleavaldajatele sotsiaalmeedias avaldatud videos.

«Me hoolitseme selle eest, et Iisraeli demokraatlik vundament säiliks,» ütles ta. «Võitleme koos riigi tuleviku eest.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles