Kongo DV kiriku pommiplahvatuses hukkus vähemalt 10 inimest

Copy
Tüdruk kannab Kongo Demokraatlikus Vabariigis Kinshasas marsi ajal risti. Kongo katoliku ja protestantlikud kirikud kutsusid 2022. aasta detsembris üles protestima vägivalla vastu riigi idaosas. Pilt on illustreeriv.
Tüdruk kannab Kongo Demokraatlikus Vabariigis Kinshasas marsi ajal risti. Kongo katoliku ja protestantlikud kirikud kutsusid 2022. aasta detsembris üles protestima vägivalla vastu riigi idaosas. Pilt on illustreeriv. Foto: JUSTIN MAKANGARA

Kongo Demokraatliku Vabariigi idaosas Põhja-Kivu provintsi kirikus plahvatas pühapäeval lõhkeseadeldis, mis nõudis vähemalt kümme inimelu ning haavas 39 inimest, selgus erinevatest allikatest.

Relvajõudude esindaja Antony Mualushayi sõnul pandi Uganda piiril asuvas Kasindi linnas nelipühikirikus toime «terroriakt».

Juhtunu üksikasjad on esialgu ebaselged nii ohvrite arvu kui rünnaku korraldaja kohta.

Plahvatuse järel võeti kinni keenialane, lisas Mualushayi, ehkki pole selge, kas tema oli rünnaku toimepanija.

Mualushayi sõnul nõudis plahvatus vähemalt 10 inimelu ja haavata sai 39 inimest, ehkki ta rõhutas, et tegemist on esialgse arvuga.

Kohalik kodanikuühiskonna tegelane Joel Kitausa ütles samuti surnute arvuks 10, ent vigastatuid oli tema sõnul 58.

Kongo DV-s viibiva Uganda sõjaväeoperatsiooni kõneisik Bilal Katamba ütles pühapäeva õhtul, et surma sai 16 inimest ning viga 20.

AFP-l ei õnnestunud sõltumatutest allikatest ohvrite arvule kinnitust saada.

Mualushayi ütles varem päeval, et algatatud on juurdlus.

Maavarade poolest rikkas riigi idaosas tegutseb üle 120 bandiidijõugu, millest paljud on piirkondlike, sajandivahetusel möllanud konfliktide jäänukid.

Terrorivõrgustiku Islamiriik Kesk-Aafrika haru Demokraatlikud Liitlasjõud (ADF) on üks kõige vägivaldsemaid ja julmemaid relvarühmitusi ning Põhja-Kivus eriti aktiivne.

Rühmitust on süüdistatud tuhandete kongolaste tapmises ning naaberriigis Ugandas pommirünnakute korraldamises.

Uganda-Kongo sõjaline ühisoperatsioon, mis käivitati 2021. aasta novembris, on võtnud oma eesmärgiks ADF välja juurida nii Põhja-Kivus kui naaberprovintsis Ituris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles