MAAILMA MAJANDUSFOORUMI BLOGI Interpol: katastroofilised küberrünnakud on vaid aja küsimus (2)

Postimees
Copy
Davosi majandusfoorumil hoiatati osalejaid samuti küberrünnakute sagenemise eest.
Davosi majandusfoorumil hoiatati osalejaid samuti küberrünnakute sagenemise eest. Foto: IMAGO/Alexander Limbach

Davosi viiepäevasel «Koostöö killustunud maailmas» kohtumisel osaleb üle 50 riigi- ja valitsusjuhi ning nädala tippteemadeks on Ukraina sõja varjus tekkiv rahvusvaheline protektsionism ning teravad pinged USA ja Hiina vahel.

Kõnelejate hulgas on Saksamaa kantsler Olaf Scholz, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Hispaania peaminister Pedro Sanchez. Venemaa jääb kohtumisest kõrvale. 

Kuigi maailma majandusfoorumit (WEF) kritiseeritakse privilegeeritute jututoana, on see koht, kus mõjuvõimsaid globaalsel tasandil mõjutada. 

WEFi asutas 1971. aastal Šveitsi-Saksa majandusteadlane Klaus Schwab, et arendada ülemaailmset koostööd poliitilistes, sotsiaalsetes ja majanduslikes küsimustes. Genfi lähedal asuva rahvusvahelise mittetulundusühingu eesmärk oli tuua kokku avalik ja erasektor.

Ametlik külaliste nimekiri on sageli väga eksklusiivne ja koosneb umbes 2000–3000 osalejast ja kõnelejast, kuid kohtumine ise meelitab oma kõrvalüritustele veel tuhandeid inimesi.

Samuti on see koht, kus ettevõtted – ja isegi riigid ja piirkonnad – püstitavad stende, et kontseptsioone ja teenuseid müüa või investeeringuid meelitada. 

Põhiline kriitika on kliimakriisi päevakorralisus, mis ei takista mitmetel kõnelejatel kohtumisele eralennukis reisida. Korraldajate sõnul osaleb Alpi kuurortlinnas toimuval üritusel üle 2700 juhi 130 riigist, sealhulgas 52 riigi- ja valitsusjuhti. Rohkem kui 5000 Šveitsi sõjaväelast on kohal, et tagada osalejate turvalisus  ning meeleavaldajaid taltsutada. 

1988. aasta allkirjastatud Davosi deklaratsioon lahendas Türgi ja Kreeka võimaliku relvastatud konflikti.

1992. aastal esinesid Nelson Mandela ja Lõuna-Aafrika president Frederik Willem de Klerk esimest korda ühiselt Davosi rahvusvahelisel areenil, mis oli vaieldamatult oluline samm apartheidi lõpetamise suunas. Järgmisel aastal pälvisid nad Nobeli rahupreemia.

2000. aastal käivitati Davosis ülemaailmne vaktsiinide ja immuniseerimise liit (Gavi), mis on sellest ajast alates parandanud miljonite inimeste juurdepääsu vaktsiinidele. Alates selle loomisest on see aidanud kaasa 760 miljoni lapse vaktsineerimisele kogu maailmas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles