Bulgaaria teeb viimase katse vältida viiendaid üldvalimisi kahe aasta jooksul

Copy
Valijad ootamas järjekorras Bulgaaria üldvalimistel 2. oktoobril 2022. Foto on illustratiivne.
Valijad ootamas järjekorras Bulgaaria üldvalimistel 2. oktoobril 2022. Foto on illustratiivne. Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Scanpix

Bulgaaria president Rumen Radev tegi täna Sotsialistlikule Parteile ülesandeks moodustada valitsus, tegu on viimase katsega vältida viiendaid üldvalimisi viimase kahe aasta jooksul.

Kuigi eduvõimalused on napid, ütles sotsialistide juht Kornelia Ninova, et erakond pingutab, et moodustada valitsus, mida «riik, hetkel hädasti vajab».

Parlamendi kaks suurimat erakonda paremtsentristlik GERB ja reformimeelne Me Jätkame Muutusi ei ole suutnud valitsuse moodustamiseks vajalikku enamust kokku saada.

Sotsialistid said 2. oktoobri üldvalimistel viienda tulemuse. GERB ja Demokraatlik Bulgaaria on juba teatanud, et ei toeta sotsialistide juhitavat valitsust, kuna sotsialistid on Moskva-meelsed ning on korduvalt hääletanud Ukrainale sõjalise abi andmise vastu.

Kui koalitsioonikõnelused nurjuvad, peab president parlamendi laiali saatma ja nimetama ametisse vahevalitsuse, uued valimised tuleb korraldada kahe kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles