Saksa söekaevanduse meeleavaldusel sai 100 politseinikku viga

Copy
Politsei tegeleb Lützerathi kliimaaktivistidega.
Politsei tegeleb Lützerathi kliimaaktivistidega. Foto: INA FASSBENDER / AFP / Scanpix

Saksamaal Lützerathi külas, mis läheb söekaevanduse laienduse rajamiseks mahatõmbamisele, on saanud kähmlustes meeleavaldajatega viga üle 100 politseiniku, teatas Zeit Online täna. 

Kolmapäeval alanud operatsioonis on sajad politseinikud eemaldanud aktiviste Lääne-Saksamaal asuvast külast. Meeleavaldajate grupiga seotud meediku Birte Schrammi sõnul on vähemalt 20 aktivisti saadetud haiglaravile. Tema sõnul oli osasid protestijaid löödud kumminuiaga pähe või kõhtu.

Lützerathist on saanud fossiilkütuste vastase võitluse üks sümboleid, laupäeval liitus meeleavaldajatega ka Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg.

Demonstratsiooni korraldajate sõnul võttis sellest osa umbes 35 000 inimest, politsei kohaselt oli meeleavaldajaid 15 000 kanti.

Osa protestijatest kähmles politseiga, korraldajate sõnul on kümned inimesed saanud viga.

Politsei pressiesindaja ütles pühapäeval, et politseinike vigastused on aset leidnud raskete olude tõttu sündmuspaigas juba alates kolmapäevast, aga ka laupäevastes kähmlustes.

Kriminaalmenetlust on alustatud umbes 150 juhtumi puhul, ütles politsei, sealjuures on esinenud vastuhakku politseile, kinnisvara kahjustamist ja rahu rikkumist.

Aktivistid süüdistasid laupäeval politseinikke massiivsete kumminuiade, pisargaasi, veekahurite ning koerte ja hobuste kasutamises nende vastu.

Thunberg mõistis laupäeval hukka Saksamaa plaani lammutada hiiglasliku söekaevanduse laiendamiseks küla.

Meeleavaldajad kogunesid Lützerathi külla Lääne-Saksamaal lippe lehvitades ja loosungeid hõikudes, neid saatis puhkpilliorkester.

Ehkki Lützerathi elanikud lahkusid sealt lammutamisplaanide tõttu juba mõnda aega tagasi, on seal end sisse seadnud keskkonnaaktivistid.

Küla plaanitakse hävitada, et laiendada selle kõrval asuvat energiafirma RWE söekaevandust, mis on juba praegu üks Euroopa suuremaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles