ÕHULOSSI NURGAKIVI ⟩ Kremli majanduslik soovunelm panustab Euroopa energiaturule (1)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / Scanpix

Ukraina sõjast hoolimata võiks elektrienergia müük Eestisse, Soome ja teistesse ELi riikidesse taastuda, teatas täna Vene energiaettevõte Inter RAO. 

Venemaa elektrisüsteemihaldur Sistemnij Operator on Inter RAO andmetel lisanud oma energiasüsteemi arengukavasse aastateks 2023–2028 elektrienergia ekspordi Euroopa Liitu, vahendas Vene majanduslehe Kommersant raport. 

Inter RAO andmetel võib elektrienergia eksport Soome jõuda 2023. aastal 4 miljardi kilovatt-tunnini (kWh) ja aastatel 2023–2028 kokku 24 miljardi kilovatt-tunnini. Ettevõte teatas ka, et loodab sel aastal müüa Eestisse, Lätti ja Leetu umbes 2,4 miljardit kWh elektrienergiat. 

«Venemaa elektrimüük Euroopa Liitu võib taastuda,» kinnitas Vene duuma energeetikakomisjoni aseesimees Igor Ananski. 

«Ma arvan, et see on võimalik. Olen veendunud, et esialgsed emotsionaalsed reaktsioonid ja Venemaa odavate energiaallikate tõrjumine on nüüd möödas,» vahendas aseesimeest Soome rahvusringhääling Yle, lisades, et elektritarnete võimalik taastamine Euroopa Liitu sõltub laiematest geopoliitilistest küsimustest.

Soome majandus- ja tööhõiveministeeriumi pressiesindaja ütles Ylele, et Venemaalt elektrienergia impordi jätkamist ei ole ministeeriumis isegi mitte arutatud.

«Elektrienergia import Venemaalt ei ole praegu sugugi aktuaalne teema,» ütles ministeeriumi energeetikaosakonna peadirektor Riku Huttunen.

Venemaa peatas elektri eksportimise Soome eelmise aasta mais ning Kremli väitel peatati import maksetehingute raskuste tõttu, vahendas rahvusringhääling Yle. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles