Euroopa Liidu partnerid survestavad Scholzi Ukrainale tanke andma (7)

Copy
Saksa liidukantsler Olaf Scholz.
Saksa liidukantsler Olaf Scholz. Foto: FABRIZIO BENSCH/Reuters/Scanpix

Euroopa Liidu partnerid on hakanud üha jõulisemalt survestama Saksa liidukantslerit Olaf Scholzi võimalikult kiiresti Ukrainale Leopardi tanke tarnima.

Tanki teemat arutatakse Davosis Maailma Majandusfoorumil, kus Scholz on kolmapäeval avaesineja.

Saksa kantslerit püüdsid mõjutada Poola ja Leedu president ning Soome välisminister.

Poola president Andrzej Duda tuletas kuulajaile meelde, et Poola on pakkunud Ukrainale 14 Saksa päritolu Leopardi, kuid nende ekspordiks on vaja Berliini nõusolekut.

«Me loodame ja püüame organiseerida suuremat toetust Ukrainale,» ütles Duda ja lisas: «Loodame, et sellest minu arvates väga-väga heast ideest võtab osa ka nende tankide tootja Saksamaa.»

Leedu president Gitanas Nausėda võrdles sõda malega ja ütles, et Saksamaa peab käigu tegema.

«Mulle meeldib malet mängida. Pead tegema käigu ja järgnevad teised. Keegi peab juhtimise enda kätte võtma ja langetama otsuse Ukrainat toetada, sest tankid on selle sõja väga strateegiline tegur, eriti praegu,» rääkis ta.

Soome välisminister Pekka Haavisto ütles, et ka Soome toetab rasketankide tarnimist, mida Ukraina Lääne partnerid on Kremli ärritamise hirmus pikka aega kartnud teha.

«Ma loodan, et see otsus (Leoparde tarnida) tehakse teoks, ja Soome on kindlasti valmis etendama oma osa selles toetuses,» ütles ta.

Saksa kaitseminister Christine Lambrecht astus esmaspäeval kriitika mõjul tagasi.

Scholz teatas teisipäeval, et uueks kaitseministriks saab Boris Pistorius, suhteliselt tundmatu poliitik tema sotsiaaldemokraatlikust parteist (SPD), kes oli seni Alam-Saksi liidumaa siseminister.

Suurbritannia teatas nädalavahetusel, et annab Ukrainale tanke Challenger 2. Sellega on ta esimene lääneriik, kes toetab Ukrainat raskesoomukitega.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles