Breivikile ei anta kohtus telekaamerate ees sõna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Norra massimõrvar Anders Behring Breivik ei saa 16. aprillil algaval kohtuprotsessil sõna telekaamerate ees.

Otseülekanne toimub vaid kohtuistungi alguses, kui Breivik vastab küsimusele, kas ta tunnistab end süüdi või mitte. Telekanalid näitavad ka advokaatide sõnavõtte. Seevastu Breiviki ja tunnistajate ütlusi otse-eetris edastada ei tohi.

Kohtuprotsessi jälgima ei lubata alla 16-aastaseid isikuid ning 16-18 aastastel peab olema kaasas vähemalt üks vanematest.

Prokurörid esitasid mullu juulis 77 inimest tapnud Behring Breivikile kolmapäeval ametlikult süüdistuse terrorismis.

Süüdistused, mille hulgas on lisaks ka tahtliku tapmise süüdistus, näevad ette kuni 21 aasta pikkust vanglakaristust, ehkki otsuse korral, et ta on jätkuvalt ohuks kogu ühiskonnale, on seda võimalik ka pikendada. Juhul, kui kohus tunnistab Breiviki süüdimatuks, saadetakse ta kinnipidamisele psühhiaatriahaiglasse.

33-aastane Behring Breivik, kes peab enda sõnul ristisõda «moslemipealetungi» vastu Euroopas, õhkis 22. juulil Oslo kesklinnas valitsushoonete kvartalis autopommi, mis tappis kaheksa inimest. Seejärel suundus ta politseinikuks maskeerununa Utøya saarele, kus oli parajasti valitsuserakonna Tööpartei noortelaager. Behring Breivik lasi saarel maha veel 69 inimest, kellest enamik olid teismelised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles