Islamistid röövisid Burkina Fasos poolsada naist

, Postimehe ajakirjanduskooli õppur
Copy
Vaade külale Burkina Faso põhjaosas Soumi piirkonnas.
Vaade külale Burkina Faso põhjaosas Soumi piirkonnas. Foto: MICHELE CATTANI / Scanpix

Relvastatud islamistid röövisid Burkina Faso põhjaosas 50 naist. Need on esimesed massilised naisteröövid tolles riigis.

Röövid juhtusid möödunud nädala neljapäeval ja reedel Arbinda linna lähistele jääva Liki küla juures. Islamistide kätte langesid naised, kes olid suundunud vankritel toitu otsima. 2019. aastal alanud islamistide blokaadi tõttu napib Arbindas toitu.

«Me usume, et röövijad viisid nad oma baasidesse,» rääkis uudistekanalile France 24 üks kohalik elanik.

Teine külaelanik rääkis uudisteagentuurile Reuters, et mehed ei julge kodust kaugele minna, sest kardavad, et džihadistid tulistavad neid. «Seepärast rööviti naised,» ütles ta.

Varem on islamistid samamoodi naisi röövinud Nigeerias ja veel mõnes Aafrika riigis. Burkina Fasos midagi sellist seni juhtunud polnud.

Malis baseeruva Julgeoleku-uuringute Instituudi vanemteadur Fahiraman Rodrigue Koné rääkis ajalehele The New York Times, et seni on Burkina Fasos inimröövid olnud haruldased. «See võib olla väljapressimisstrateegia või katse saada lunaraha,» ütles Koné.

Kohalike võimude teatel tegeletakse otsingutega, kuid praeguseni puuduvad teated kadunud naistest. Seni pole ükski rühmitus võtnud vastutust naiste röövimise eest.

Burkina Faso on islamistide rünnakutega hädas 2015. aastast. Al Quaeda ja ISISega seotud vägivalla tõttu on ligi kaks miljonit inimest lahkunud kodudest ja tuhandeid on tapetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles