Prantsusmaal suri 118 aasta vanuses teadaolevalt maailma vanim inimene

Copy
Lucile Randon.
Lucile Randon. Foto: NICOLAS TUCAT / AFP / Scanpix

Prantsusmaal suri 118 aasta vanuses teadaolevalt maailma vanim inimene Lucile Randon, ütles tema esindaja teisipäeval.

Randon ehk õde André sündis Lõuna-Prantsusmaal 11. veebruaril 1904. aastal, kui maailmal oli veel jäänud kümmekond aastat Esimese maailmasõja puhkemiseni.

Naine suri une pealt Touloni hooldekodus, ütles David Tavella.

«Kurbus on suur, ent see oli tema soov ühineda oma armastatud vennaga. Tema jaoks on see vabanemine,» ütles Tavella Sainte-Catherine-Laboure'i hooldekodust uudisteagentuurile AFP.

Randon sündis aastal, mil New Yorgis avati linna esimene metroo ning kui Prantsusmaa velotuuri Tour de France oli vaid ühe korra sõidetud.

Õde André päevad möödusid hooldekodus kindla kava järgi, mis sisaldas palvetamist, korrapäraseid eineid ja külastusi hooldekodu teistelt klientidelt ning abitöötajatelt.

Enamik üle saja aasta vanuseid inimesi elab maailma niinimetatud sinistes tsoonides, kus inimeste eluiga on keskmisest pikem, näiteks Jaapani Okinawa saarel või Itaalias Sardiinia saarel.

Ent Prantsusmaal, mida ei peeta «siniseks tsooniks», on sellele vaatamata umbes 30 000 üle saja aasta vanust inimest, selgub Insee instituudi statistikast, kusjuures 40 neist on vanemad kui 110 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles