Valge Maja: vabariiklased teesklevad raevu seoses Bideni dokumentidega

Copy
Foto: Shag 7799/Shutterstock

Valge Maja kritiseeris teisipäeval vabariiklaste «poliitilisi trikke» seoses hiljutise avastusega, et president Joe Biden oli aastate jooksul ebakorrektselt hoiustanud salastatud dokumente oma isiklike asjade hulgas.

Tegemist on vabariiklaste vastulöögiga ning Valge Maja on sattunud üha suurema surve alla pärast seda, kui Bideni endisest erakontorist ja tema Delaware'i osariigis asuvast kodust leiti lahtiselt tundlikke valitsusdokumente.

Kongressi vabariiklased, kes võtsid jaanuari kontrolli esindajatekoja üle, «teesklevad raevu», ütles Valge Maja nõuandva koja kõneisik Ian Sams.

Esindajatekoja vabariiklased teatasid hiljuti mitmest oma juurdluse alustamisest seoses dokumentide hoiustamisega, seda lisaks justiitsministeeriumi nimetatud erikomisjoni ametlikule juurdlusele.

«Nad on otsustanud, et aeg on küps täiendavateks poliitilisteks trikkideks,» ütles Sams ajakirjanikele.

Ta viitas vabariiklaste huvipuudusele nende ekspresidendi Donald Trumpi märksa suuremale salastatud dokumentide kodus hoidmise skandaalile ning samuti tõstatas küsimusi esindajatekoja vastvalitud spiikri Kevin McCarthy suletud uste taga tehtud kokkulepetele oma partei paremäärmusliku tiivaga.

«Mis puudutab kongressi, siis me kavatseme asja uurida ja vastata pärimistele heas usus. Ent samuti ootame me kongressi liikmetelt samasuguse hea usu näitamist» lisas Sams.

«Esindajatekoja vabariiklased kaotavad tõsiseltvõetavuse, kui nad hakkavad teesklema raevu teema puhul, mis täidab vaid parteilise kasu eesmärki,» sõnas ta.

Samsi sõnul asub Valge Maja uurima nõudeid, mida vabariiklaste juhitud esindajatekoja komiteed on esitanud, ent ta rõhutas, et «me kavatseme selle ka välja öelda, kui näeme vohavat silmakirjalikkust».

Suvalised salastatud dokumendid on sellest ajast, kui Biden oli asepresident riigipea Barack Obama kõrval. Bideni sõnul oli ta «üllatunud» nende olemasolust teada saamisel ning sõnas, et Valge Maja teeb täies mahus ja vabatahtlikult koostööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles