Suurbritannias leiti vanim Dickensi tegelastel põhinev filmike

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charles Dickensi 200. sünniaastapäeva tähistamine. Väikesed lugejad kaunistamas kirjaniku monumenti Philadelphias.
Charles Dickensi 200. sünniaastapäeva tähistamine. Väikesed lugejad kaunistamas kirjaniku monumenti Philadelphias. Foto: SCANPIX

Briti filmiinstituudi (BFI) arhiivitöötaja avastas ühe minuti pikkuse 1901. aasta lühifilmi, mis on vanim kirjanik Charles Dickensi tegelaskuju kujutav kinoteos.

Bryony Dixon leidis filmi viitega «The Death of Poor Joe» (Vaese Joe surm) ning seostas seda Dickensi tegelaskujuga raamatust «The Bleak House» (Kõle maja).

Avastusest teatati reedel, kõigest kuu pärast kirjaniku 200. sünniaastapäeva tähistamist.

«The Death of Poor Joe» on Briti filmiveterani G.A. Smithi töö ja on arvatavasti filmitud Brightonis enne 1901. aasta märtsikuud. Filmis kujutatakse Dickensi vaest tänavapühkijat Jo'd, kes külmal talveööl vastu surnuaia aeda nõjatub. Öövaht teeb parajasti oma jalutuskäiku, kui jõuab sureva poisini.

Kataloogis registreeritud filmilõiku, mille pealkirjas oli nimi kirjapildiga Joe, ei oldud varem seostatud Dickensi karakteriga Jo.

Filmiinstituudi hinnangul võib lühifilm olla inspireeritud ka Taani lastekirjaniku Hans Christian Anderseni muinasjutust «Tuletikutüdruk», kus on sarnane stseen. «Tuletikutüdruk» valmis Andersenil kaheksa aastat enne Dickensi «Kõledat maja», aastal 1845.

Film linastub 9. ja 23. märtsil Briti filmiinstituudis Londonis enne 1914. aastat tehtud Dickensi lühifilmide programmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles