ÜRO esindajad on Kabulis, et naiste õiguste osas survet avaldada

Copy
Afganistani naised avaldavad Kabulis meelt ülikoolikeelu vastu 22. detsember 2022.
Afganistani naised avaldavad Kabulis meelt ülikoolikeelu vastu 22. detsember 2022. Foto: Reuters/Stringer/Scanpix

ÜRO kõrged ametiisikud saabusid Afganistani pealinna Kabuli, et pidada kõnelusi seoses Talibani loodud «soopõhise apartheidiga», vahendas ÜRO pressiesindaja teisipäeval.

Alates võimule naasmisest 17 kuud tagasi on Taliban kehtestanud Afganistanis naiste jaoks karmid piirangud, hoides neid eemal valitsussektori töökohtadest ning keelates keskkoolides ja ülikoolides õppida.

ÜRO delegatsiooni, mis jõudis esmaspäeval Kabuli, kuuluvad asepeasekretär Amina Mohammed ning UN Womeni peadirektor Sima Bahous, teatas ÜRO pressiesindaja Farhan Haq.

Samuti osaleb kõnelustel ÜRO poliitiliste asjade osakonna vanemametnik Khaled Khiari.

Muid visiidiga seotud asjaolusid ei soostunud Haq julgeolekuriskidele viidates avalikustama.

ÜRO peasekretär António Guterres mõistis eelmisel nädalal hukka «enneolematud süsteemsed rünnakud naiste ja tüdrukute õiguste vastu», mis tema sõnul «loovad soopõhise apartheidi».

Taliban keelas detsembris naistel töötamise ka valitsusevälistes vabaühendustes.

Samuti on keelatud neil reisimine ilma meessugulasest saatjata, parkides käimine ja väljas nägu katmata liikumine.

Rahvusvaheline kogukond on seadnud naiste õigustest lugupidamise üheks peamiseks tingimuseks läbirääkimistel Talibaniga selle võimu tunnustamise ja humanitaarabi taastamise üle.

Ehkki Taliban oli lubanud mullu võimule naastes leebemat režiimi kui eelmisel võimuperioodil, on naistele sestsaati kehtestatud aina rangemaid piiranguid ja nad avalikkust elust sisuliselt tõrjutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles