Europarlament valis pistiseskandaali tõttu tagandatud Kaili asemele uue asepresidendi

Copy
Euroopa Parlamendi uus asepresident Marc Angel.
Euroopa Parlamendi uus asepresident Marc Angel. Foto: Jean-Francois Badias/AP/Scanpix

Euroopa Parlament valis täna oma asepresidendiks Luksemburgist pärit sotsialisti, kes vahetab välja Kreeka eurosaadiku Eva Kaili, kes tagandati ametist seoses pistiseskandaaliga.

Marc Angel (59) valiti salajasel hääletusel asepresidendiks ehkki osa saadikuid olid vastu asepresidendi valimisele Kaili sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsioonist.

Kaili peeti detsembris kinni süüdistatuna pistise võtmises välisriikidelt.

Ta on üks neljast kahtlusalusest, keda uuritakse seoses altkäemaksu võtmisega Katarilt ja Marokolt. Läbiotsimiste käigus on leitud 1,5 miljonit eurot sularaha.

Politsei tegutses prokuröride kahtluse põhjal, mille aluseks olevat pealtkuulamised, et Katar ja Maroko püüdsid seadusandjaid ära osta, et nad mõjutaksid europarlamenti neile soodsaid otsuseid langetama.

Katar eitab seda, Maroko on süüdistanud ajakirjandust põhjendamatutes rünnakutes.

Kaili tagandati parlamendi asepresidendi kohalt, kuid on endiselt parlamendi liige.

Mõjuvõimuga kauplemise süüdistus on viinud europarlamendis korruptsioonivastaste reformide arutamiseni ja tekitanud teistes EL-i institutsioonides rahutust seoses avalikkuse usalduse mõranemisega.

Belgia korruptsioonijuurdlus võttis teisipäeval üllatava pöörde, kui üks süüaluseid, endine eurosaadik Pier Antonio Panzer, nõustus vastutasuks kergemale karistusele andma tunnistusi prokuratuuri poolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles