Maailm taskus. Euroopa eri USA Kongressi äärmuslased võivad hakata mõjutama Ukraina abistamist

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Vabariiklaste toetaja plakatiga kampaaniaüritusel Mindeni linnas Nevada osariigis.
Vabariiklaste toetaja plakatiga kampaaniaüritusel Mindeni linnas Nevada osariigis. Foto: José Luis Villegas/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide vahevalimiste järel Vabariiklikus Parteis pinnale kerkinud äärmuslikumate jõudude tõttu võib suurte eelnõude, näiteks Ukrainale mõeldud abipakettide, vastuvõtmine osutuda Kongressi esindajatekojas keeruliseks, rääkisid Maailm Taskus erisaates Euroopa Parlamendi saadikud Jaak Madison ja Sven Mikser.

Saates tuleb juttu sellest, kuidas parteide sisepinged ja parteiliini pidi lõhestatud Kongress mõjutab Ühendriikide valitsuse võimet otsuseid vastu võtta ja kas see hakkab mõjutama ka Ühendriikide välispoliitikat.

Lisaks piilume 2024. aasta presidendivalimiste klaaskuuli ja uurime, kas kordub 2020. aasta mõõduvõtmine Donald Trumpi ja Joe Bideni vahel või on parteidel kasulik hakata kiiresti vangerdusi tegema. Vestlust juhtis Postimehe välisuudiste toimetuse ajakirjanik Margus Parts.

Muu hulgas saavad vastuse küsimused:

  • Millised on esindajatekoja võitnud vabariiklaste poliitilised plaanid? Kas Ühendriikide välispoliitikas võib oodata muutusi, eriti Ukraina toetamise osas?
  • Kas ja kuidas hakkab Vabariiklikku Parteid mõjutama äärmuslike jõudude esiletõus?
  • Milline on Donald Trumpi positsioon Vabariiklikus Parteis ja millised on tema väljavaated 2024. aasta presidendivalimisi silmas pidades? Kas trumpismi tippaeg on läbi?
  • Mida võib pakkuda vabariiklaste tõusev täht Ron DeSantis?
  • Millised oleks ametisoleva presidendi Joe Bideni võimalused uuesti kandideerimisel? Kas demokraatidel on peale Bideni häid kandidaate?
  • Milliseks kujuneb Ühendriikide koostöö Euroopaga — kas tulevikukurss on «America first» ja mida see tähendab Euroopale?

See saade on osa koostöös Euroopa Parlamendiga valmivast videointervjuude, debattide ja taskuhäälingute sarjast «Maailm taskus. Euroopa eri», mis püüab avada ELi ja selle liikmesriikide välispoliitilisi arusaamu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles