Prantsusmaal avaldas üle miljoni inimese meelt pensionireformi vastu (1)

Copy
Meeleavaldus Prantsusmaal.
Meeleavaldus Prantsusmaal. Foto: Imago/IP3Press

Prantsusmaal avaldas neljapäeval ebapopulaarse pensionireformi kava vastu meelt üle miljoni inimese, teatas siseministeerium.

Meeleavaldused põhjustasid häireid muu hulgas ühistranspordiliikluses. Näiteks pealinnas Pariisis suleti üks metrooliin ja ka teistel liinidel oli liiklus ebaregulaarne. Lisaks jäeti riigi eri paigus ära paljud rongiliinid.

Prantsuse president Emmanuel Macron avaldas varem päeval lootust, et üleriigilised protestid pensionireformi vastu ei kujune vägivaldseks.

Pariisis leidis viimastel andmetel aset siiski kokkupõrkeid politseiga. Politseinike pihta loobiti pudeleid, prügikaste ja suitsupomme. Politsei vastas aga pisargaasiga, teatasid kohapeal viibinud uudisteagentuuri AFP reporterid.

Politsei andmetel võeti kinni umbes 30 korda rikkunud inimest. Politsei teatel suudeti vägivallatsejad siiski põhimeeleavaldusest eraldada.

Prantsusmaal ülimalt ebapopulaarne reform on Macroni sõnul demokraatlikult välja pakutud ja heaks kiidetud ning eeskätt õiglane ja vastutustundlik.

Pensionireformi vastased protestid halvasid neljapäeval suure osa ühistranspordist ning andsid tunda ka koolides ja meedias.

Macroni valitsus tegi eelmisel nädalal teatavaks, et pensioniiga tõuseb Euroopa Liidu madalaimalt 62 eluaastalt 64-le. Tõsta on kavas ka täispensioni saamiseks vajalike tööaastate arvu.

Ametiühingud kutsusid üles massimobilisatsioonile. Tööstusteülene tööseisak, mille puhul olid kõik Prantsusmaa ametiühingud ühinenud, oli esimene omataoline 12 aasta jooksul – sestsaadik, kui pensioniiga tõsteti 60 eluaastalt 62-le.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles