Analüütikud: Berliini kõhklemine tankide osas võib kahjustada Ukraina vastupanu (7)

Copy
Saksa lahingtankid Leopard 2.
Saksa lahingtankid Leopard 2. Foto: imago/Sven Simon / Scanpix

Saksamaa kõhklemine tankide Ukrainasse saatmise küsimuses on pigem põhjustatud vastumeelsusest võtta juhtiv sõjaline roll kui praktilistest kaalutlustest, kuid see võib kahjustada Kiievi vastupanu Moskvale, hoiatasid analüütikud.

Saksa uus kaitseminister Boris Pistorius rõhutas reedel USA võõrustatud doonorkohtumisel, et Berliin ei kõhkle, vaid tegutseb ettevaatlikult tankide küsimuses ning et ka teised liitlased kaaluvad plusse ja miinuseid.

Berliin on üha suurema kriitika ja surve all, seda nii Ukrainalt kui ka mõnelt Saksamaa liitlaselt Euroopas, suutmatuse eest loobuda vastuseisust võimsate Leopard 2 tankide saatmisele Kiievile.

Saksamaa Leopard 2 tanki peetakse üheks maailma parimaks ning Kiiev, mis on seni kasutanud Nõukogude aegseid tanke, on palunud neid juba mitu kuud.

Kuid Berliin on olnud ettevaatlik tankide Ukrainale saatmise küsimuses ning ei ole andnud ka ekspordiluba teistele riikidele, mis neid kasutavad, seda ilmselt kartusest sõjalist konflikti eskaleerida.

Kiievi partnerid, nende seas Saksamaa, on varustanud Ukrainat ja lubanud erinevat relvastust, kaasaegsetest haubitsatest kergtankideni. Eksperdid on aga seisukohal, et rasketankid muudaksid olukorda.

«Lääne toetuses Ukrainale on kaasaegsed lahingtankid seni puuduv tükike pusles,» ütles Briti mõttekoja RUSI Euroopa julgeoleku küsimuste ekspert Ed Arnold AFPle.

«Nad on juba saanud haubitsaid, õhutõrjerelvi, jalaväe lahingumasinaid.»

«Selleks, et suuta tungida läbi Venemaa liinide, on tankid võtmetähtusega,» ütles endine Briti ja NATO ohvitser Arnold.

Rahvusvahelise Strateegiliste Uuringute Instituudi (IISS) analüütik Yohann Michel märkis, et Ukraina jaoks on tähtis taastada nende tankijõud.

Kuigi on raske hinnata Ukraina relvajõudude kasutusse jäänud tankide arvu, on see «ilmselt vähenemas», ütles ta.

Micheli sõnul on ukrainlastel vaja soomusmasinaid, mis kasutavad ühesuguseid varuosasid ja laskemoona.

Euroopa riikide relvastuses on sadu Leopard 2 tanke, neist esimesed toodeti juba 1970-ndate aastate lõpus. See tähendab, et lihtsam on hankida nii tanke, kui ka laskemoona.

IISS-i hiljutiste analüüside kohaselt oleks Ukrainal vaja «märkimisväärse muutuse» saavutamiseks umbes 100 Leopard 2 tanki. Sõjaväelaste väljaõpetamisele kulub samuti mitu nädalat.

Ladudes olevate tankide töökorda seadmine võtab samuti aega ning riigid peavad jätma osa neist ka enda kaitsmiseks alles.

Analüütikute hinnangul ei ole aga olulisi tehnilisi või praktilisi takistusi, mis peataks Euroopa riike toimetamast tanke Ukrainale.

«Saksa valitsus eelistab pigem ühineda ridadega kui näidata teed,» ütles Jana Puglierin mõttekojast Euroopa Välissuhete Nõukogu.

Pärast seda, kui Saksa kaitseminister ütles reedel, et ta andis ametnikele korralduse vaadata üle riigi varud, vihjates, et tankide saatmine ei ole välistatud, reageeris valitsuse koalitsioonipartneri FDP ridadesse kuuluv Marie-Agnes Strack-Zimmermann raevukalt.

Tema sõnul on šokeeriv, et tankide laoseis vaadatakse üle alles 11 kuud pärast sõja algust.

«Nüüd, samal ajal auditiga, peab Ukraina sõdurite väljaõpe Leopardil algama otsekohe. Iga päev loeb,» lausus ta.

Viivitus võib maksta Ukrainale selgelt aega ajal, mil nad kavandavad vastupealetungi alustamist, hoiatas Ed Arnold RUSI-st.

«Kui Ukrainal ei ole kindlust kas a) nad saavad tankid, ja b) kui suur on nende arv, siis nad ei saa tõesti planeerida tõhusat operatsiooni oma territooriumi tagasivõtmiseks,» hoiatas ta.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles