Türgi tühistas Rootsi kaitseministri visiidi (25)

Copy
Türgi lipp NATO logo taga Brüsselis 26. november 2019.
Türgi lipp NATO logo taga Brüsselis 26. november 2019. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Türgi teatas laupäeval, et tühistas Rootsi kaitseministri visiidi seoses kavandatava Türgi-vastase protestiga Stockholmis.

«Siinkohal on Rootsi kaitseministri Pal Jonsoni visiit Türki 27. jaanuaril kaotanud oma tähtsuse ja tähenduse, mistõttu jätsime visiidi ära,» ütles Türgi kaitseminister Hulusi Akar.

Rootsi ministri külaskäigu eesmärk pidi olema saada üle Ankara vastuväidetest Stockholmi soovile ühineda NATO sõjalise alliansiga.

Soome ja Rootsi liikmelisust pole veel ratifitseerinud Türgi ja Ungari.

Türgit vihastas Rootsi antud luba korraldada laupäeval Türgi saatkonna ees Stockholmis paremäärmuslaste meeleavaldus.

Taani-Rootsi paremäärmuslasest poliitik Rasmus Paludan, kelle islamivastased aktsioonid põhjustasid möödunud aastal Rootsis rahutusi, on väljendanud valmisolekut põletada laupäevase protesti ajal Stockholmis koraan.

Türgi kutsus reedel välja Rootsi suursaadiku, et mõista karmilt hukka provokatiivne tegevus, mis on Ankara meelest vihakuritegu, kinnitas diplomaatiline allikas.

Tegemist oli teise korraga pisut enam kui nädala jooksul, kui Rootsi suursaadik Türgis välja kutsuti.

Eelmisel nädalal kutsuti ta aru andma seoses Stockholmi kurdi rühmituse postitatud videoga, mis kujutas president Recep Tayyip Erdoğani jalgupidi nööri otsas kõikumas.

Samal ajal vajavad Rootsi ja Soome Türgi heakskiitu nende riikide püüdlusele NATO-ga liituda.

Ankara sõnul sõltub see Rootsi sammudest inimeste väljaandmisel, keda Türgi süüdistab kas terrorismis või osalemises 2016. aasta Erdoğani-vastases riigipöördekatses.

Kommentaarid (25)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles