Rootsi paremäärmuslik poliitik põletas Türgi saatkonna juures koraani (20)

Copy
Rootsi-Taani poliitik Rasmus Paludan põletas koraani Türgi saatkonna ees Stockholmis.
Rootsi-Taani poliitik Rasmus Paludan põletas koraani Türgi saatkonna ees Stockholmis. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Scanpix

Rootsi paremäärmuslik poliitik Rasmus Paludan põletas laupäeval Stockholmis Türgi saatkonna juures meeleavaldusel moslemite püha raamatut koraani.

Koraani põletamise eel pidas Paludan maha ligi tunnise monoloogi, milles ta ründas islamit ja Rootsi immigratsioonipoliitikat.

«Kui te sõnavabadusse ei usu, minge mujale elama,» ütles Paludan enne raamatu põlema süütamist.

Paludani tembu vastu suurt huvi polnud, kohale oli tulnud vaid sadakond inimest.

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani välispoliitikanõunik İbrahim Kalıni sõnul on meeleavalduse lubamine olukorras, kus Türgi oli korduvalt nõudnud selle keelustamist, vihakuritegudele õhutav ja vastuseis islamiusule.

«Pühade väärtuste ründamine pole vabadus, vaid barbaarsus,» sõnas ta.

Türgi režiimi toetava Türgi MHP partei esindaja Devlet Bahçeli läks veelgi kaugemale.

«Rootsi NATO-liikmesust seetõttu vastu ei võeta,» ütles Bahçeli.

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu oli varem lootnud, et Rootsi võimud poleks meeleavaldust lubanud. «See on rassistlik tegu, see ei puuduta sõnavabadust,» kommenteeris ta meeleavaldust.

Diplomaatiliste allikate kohaselt kutsus Ankara välja Rootsi suursaadiku Türgis. Tegu on juba teise vaibalekutsumisega võrdlemisi lühikese aja jooksul.

Sama allika sõnul olid Türgi välisministeeriumi ametnikud suursaadikule öelnud, et protesti lubamine demokraatlike väärtuste kaitsmise ettekäändel on vastuvõetamatu.

Laupäeval korraldati Stockholmis veel mitu Türgiga seotud meeleavaldust. Rootsi politsei kohaselt kulgesid kõik need rahumeelselt.

Rootsi kaitseministri Pål Jonsoni järgmise nädala reedeks kavandatud visiit Türki jääb ära. Türgi kaitseminister Hulusi Akar rääkis sellest varem, lisades, et visiit jääb ära Stockholmis kavandatava meeleavalduse tõttu.

Akari sõnul on Jonsoni visiit praeguses olukorras oma mõtte kaotanud.

Jonson kinnitas neljapäeval Rootsi ringhäälingule SVT, et teda on kutsutud külastama Türgi pealinna Ankarat. Pärast Akari laupäevast teadet kinnitas minister, et visiiti seekord ei toimu. Tema sõnul tehti otsus reedel koos Akariga Saksamaal USA sõjaväebaasis Ramsteinis.

Uudisteagentuuri AFP teatel oleks visiidi eesmärk olnud kindlustada Rootsi NATO-liikmesuse ratifitseerimist, mille Türgi on blokeerinud.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles