Rootsi peaminister mõistis koraanipõletamise hukka (2)

Copy
Rootsi peaminister Ulf Kristersson.
Rootsi peaminister Ulf Kristersson. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Scanpix

Rootsi peaminister mõistis hukka nädalavahetusel Stockholmis toimunud koraanipõletamise, nimetades seda eriti lugupidamatuks.

Paremäärmuslane Rasmus Paludan põletas koraani eile Stockholmis Türgi saatkonna juures meeleavaldusel.

Türgi pahandas Paludanile meeleavalduseks loa andnud Rootsi võimude peale häälekalt ning ütles üles Rootsi kaitseministri varem kavandatud Türgi visiidi.

Rootsi peaminister Ulf Kristersson säutsus eile hilisõhtul Twitteris: «Sõnavabadus on demokraatia oluline osa. Kuid see, mis on seaduslik, ei pruugi olla sobiv. Paljude jaoks on püharaamatute põletamine sügavalt lugupidamatu tegu.» Ta lisas: «Tahan väljendada oma osavõtlikkust kõigi moslemite suhtes, kes on täna Stockholmis toimunu pärast solvunud.»

Paludani tegu võib veelgi enam rikkuda Rootsi ja Türgi suhteid olukorras, kus Rootsi ja Soome soov liituda NATO kaitsealliansiga on jäänud Türgi soovimatuse taha seda heaks kiita.

Lisaks sellele on eilne koraanipõletamine ärritanud paljusid teisi moslemiriike. Maroko teatel ollakse hämmeldunud, et võimud lubasid sellel toimuda Rootsi korrakaitsejõudude ees.

Toimunu mõistsid hukka ka Indoneesia, Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid, samuti Pärsia lahe koostöönõukogu ning Islami Koostöö Organisatsioon.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles