Välisminister: Saksamaa on valmis lubama Poolal saata Ukrainale Leoparde (30)

Copy
Saksa välisminister Annalena Baerbock.
Saksa välisminister Annalena Baerbock. Foto: IMAGO/Florian Gaertner

Berliin on valmis Varssavi vastava palve korral lubama Poolal saata Ukrainale Saksamaal toodetud tanke Leopard, et aidata võidelda Venemaa sissetungi vastu, ütles pühapäeval välisminister Annalena Baerbock.

«Kui meilt seda palutakse, siis me ei takista seda,» ütles Baerbock telekanalile LCI pärast Prantsusmaa-Saksamaa tippkohtumist Pariisis.

«Me teame, kui olulised need tankid on ja seepärast arutame seda praegu partneritega. Peame tagama inimeste elude päästmise ja Ukraina territooriumi vabastamise.»

Sotsiaaldemokraadist kantsleri Olaf Scholzi võimukoalitsioonis rohelisi esindav Baerbock ütles, et Poola ei ole veel ametlikku taotlust esitanud.

Tema kommentaarid tulevad ajal, kui Berliin seisab vastu Kiievi survele tarnida Ukrainale osa oma tankide Leopard varudest.

Poola teatas, et on valmis toimetama Kiievisse 14 tanki Leopard, kuid peaminister Mateusz Morawiecki ütles, et ootab Berliinilt «selget avaldust», kas riigid, kellel Leopardid on, võivad need Ukrainale üle anda.

Samuti nimetas ta vastuvõetamatuks Saksamaa keeldumist saata Ukrainasse oma tanke. «Süütuid inimesi sureb iga päev,» ütles Morawiecki agentuurile PAP.

Umbes 50 riiki leppisid reedel kokku, et varustavad Kiievit miljardite dollarite väärtuses sõjaliselt, sealhulgas soomusmasinate ja laskemoonaga.

Saksamaa kaitseminister Boris Pistorius ütles aga kõrgendatud ootustele vaatamata: «Me ei saa ikkagi öelda, millal otsus tehakse ja milline on see otsus, mis puudutab tanke Leopard.»

Eesti, Läti ja Leedu välisministrid tegid laupäeval ühisavalduse, milles kutsusid Saksamaad üles kohe Ukrainale Leopardi tanke andma.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles reedel, et läänel pole muud võimalust, kui Ukrainale rasketanke anda.

Nädala algul teatati, et Saksamaa nõustub seda tegema ainult siis, kui USA saadab Kiievile ka oma tanke. Washington on öelnud, et Abramsi tankide tarnimine Ukrainale ei ole teostatav, viidates raskustele väljaõppe ja hooldusega.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles