USA välisministeerium: koraanipõletamine Rootsis võib olla sabotaaž (2)

Copy
Paremäärmuslane Rasmus Paludan koraani põletamas.
Paremäärmuslane Rasmus Paludan koraani põletamas. Foto: TT NEWS AGENCY / via REUTERS

USA hinnangul võis paremäärmusliku aktivisti koraanipõletamine olla NATO ühtsuse vastane sabotaaž, mis võimendas taas Türgi vastuseisu Rootsi alliansiga liitumisele.

Rootsi-Taani poliitik Rasmus Paludan süütas laupäeval Stockholmis Ankara saatkonna ees islami püha raamatu, samal ajal kui Rootsil on probleeme rohelise tule saamisel Türgilt liitumisele NATO-ga.

«Paljude jaoks pühade raamatute põletamine on sügavalt lugupidamatu tegu,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price ajakirjanikele, nimetades toimepandut tülgastavaks ja alatuks.

Price'i sõnul oli põletaja provokaator, kes «võis tahtlikult püüda lüüa kiilu USA kahe lähedase partneri Türgi ja Rootsi vahel».

Ta «võis tahtlikult püüda mõjutada käimasolevat arutelu Rootsi ja Soome ühinemise üle NATO-ga», ütles Price.

Price kaitses Rootsi seisukohta, öeldes, et Paludani tegu oli ühtaegu nii seaduslik kui ka kohutav.

Islamistlike poliitiliste juurtega Türgi president Recep Tayyip Erdoğan väljendas raevu seoses intsidendiga, sealhulgas sellega, et Rootsi andis loa sellise meeleavalduse korraldamiseks.

Erdoğani sõnul ei peaks Rootsi ootama Ankaralt toetust NATO-ga liitumisel. Varem on ta nõudnud Stockholmilt meetmeid kurdi võitlejate vastu, keda Türgi peab terroristideks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles