Blinken ärgitas Aserbaidžaani avama Lachini koridori

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: AP/Jacquelyn Martin

USA välisminister Antony Blinken kutsus esmaspäeval Aserbaidžaani liidrit avama olulist maismaaühendust Armeenia ja Mägi-Karabahhi vahel, hoiatades, et blokaad võib konflikti Jerevaniga taaskäivitada.

Blinken pidas telefonikõne Aserbaidžaani presidendi Ilham Alijeviga, et ärgitada Lachini koridori koheselt liikluseks avama, ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price.

«Ta rõhutas, et humanitaarkriisi oht Lachinis õõnestab rahu väljavaateid Armeenia ja Aserbaidžaani vahel,» ütles Price avalduses.

Blinken vestles eelmisel nädalal Armeenia peaministri Nikol Pašinjaniga, väljendades sügavat muret halveneva humanitaarolukorra pärast Mägi-Karabahhis koridori sulgemise tõttu.

Meeleavaldajad, kes on enda väitel keskkonnaaktivistid, on üle kuu aja blokeerinud Lachini koridori, 32 kilomeetri pikkust teed, mis ühendab Mägi-Karabahhi Armeeniaga.

Nõndanimetatud aktivistid on enda sõnul vastu ebaseaduslikule kaevandamisele, kuid Armeenia näeb meeleavalduses Aserbaidžaani katset Mägi-Karabahhi destabiliseerida.

Mägi-Karabahhis elavad peamiselt armeenlased ning on rahvusvaheliselt tunnustatud kui Aserbaidžaani osa, kuid enklaav lõi sellest lahku pärast Nõukogude Liidu lagunemist.

Aserbaidžaan asus 2021. aastal rünnakule ja hõivas regioonis mitmed territooriumid, nõudes 6500 inimese elu.

Vene rahuvalvajad saadeti pärast 2021. aasta konflikti Lachini koridori, kuid Armeenia sõnul pole Moskva suutnud blokaadi Ukraina sõja tõttu ennetada.

USA-s elab suur armeenia diasporaa. Eelmisel nädalal väljendas USA kongresmenide grupp toetust sanktsioonide kehtestamisele isikutele, kes on blokaadiga seotud.

Demokraadist Frank Pallone sõnul võib ilma USA sekkumiseta aset leida potentsiaalne humanitaarkatastroof.

Tagasi üles